VUJČIĆEV PROJEKT HNB otvara Moneterru – Muzej novca

Autor:

22.03.2024., Zagreb - Konferencija Money Motion na Zagrebackom velesajmu. Boris Vujcic. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvatska narodna banka (HNB) otvorit će na zagrebačkom Europskom trgu Moneterru – Muzeja novca HNB-a, koji će u velikoj mjeri biti digitalan i interaktivan, a pripreme za uspostavljanje tog informativno-edukacijskog centra već su započele u 2023. godini.

Moneterra bi građanima trebala omogućiti da se na jednostavan i zabavan način upoznaju s pojmom i poviješću novca, monetarnom politikom i središnjim bankarstvom, bankama i njihovim razvojem, financijskim krizama i raznim temama od važnosti za osobne financije, ističu iz HNB-a u svom Godišnjem izvješću za 2023.

Dodaju da je trenutno HNB jedina središnja banka europodručja koja nema prostor u kojemu bi zainteresirani građani mogli od nacionalne središnje banke saznati što je novac, kako se vodi monetarna politika, tko i kako nadzire banke i što građani trebaju znati kako bi donosili što bolje osobne financijske odluke. Dodatni im je motiv za otvaranje Muzeja novca bilo i zanimanje građana za izravnu komunikaciju s HNB-om, pa tako navode da je lani rekordan broj učenika, studenata i ostalih zainteresiranih posjetilo HNB, više od 10.000.

U Moneterri će se moći održavati i tribine uz sudjelovanje šire javnosti, a najveći dio sadržaja bit će dostupan i na engleskom jeziku te će biti prisutan i u virtualnom prostoru, na internetskoj stranici. Nakon istraživanja praksi drugih središnjih banaka u otvaranju i vođenju ovakvih centara, kao najbolji uzori uzeti su Muzej novca Deutsche Bundesbank, Muzej štednje u Torinu, Švicarski muzej financija te Mađarski muzej novca/Centar za posjetitelje, kažu u HNB-u.

NIJE LOŠE Veliki rast dobiti banka, HNB im isplatio gotovo pola milijarde eura kamata

“Očito i veliko zanimanje građana za izravnu komunikaciju s HNB-om, kao i činjenica da je HNB jedina središnja banka europodručja koja nema prostor u kojem bi građani mogli od nacionalne središnje banke saznati što je novac, kako se vodi monetarna politika, tko i kako nadzire banke i što građani trebaju znati da bi donosili što bolje osobne financijske odluke, bili su poticaj za osnivanje Moneterre – Muzeja novca Hrvatske narodne banke, koji će u velikoj mjeri biti digitalan i interaktivan, kako bi komunikacija s mladima bila što uspješnija. Djelatnost Moneterre bit će, uz osvrt na povijest novca, bankarstva i središnjeg bankarstva, osobito usmjerena na suvremene teme i na one koje očekujemo u budućnosti – od daljnje dematerijalizacije novca i razvoja digitalnog novca središnjih banaka do primjene digitalnih tehnologija u bankarstvu i vođenja monetarne politike u uvjetima tehnoloških, klimatskih i demografskih promjena te promjenjivih geopolitičkih okolnosti”, istaknuo je guverner HNB-a Boris Vujčić u uvodnoj riječi u Godišnjem izvješću za 2023.

SLOBODNA INFLACIJA Vujčić: Cijene rastu sve dok ih ljudi više nisu spremni platiti

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.