Ugledni list Financial Times objavio je članak u kojem analiziraju uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, te sve što se događalo u danima nakon završetka Mundijala.

U uvodu članka navodi se kako je to trebao biti veliki trenutak za Hrvatsku – nacionalno jedinstvo i ponosno lice prema van – ali proslave diljem zemlje, navode, izazvale su brojne kritike i podjele. List kao ključan trenutak naglašava ulazak Marka Perkovića Thompsona u autobus s hrvatskim nogometšima. “Cijela euforija pala je u drugi plan kada se u priču oko slavlja i dočeka uključio Thompson”, piše FT.

“Thompson je nacionalistički pjevač koji je o genocidu i konclogorima za vrijeme Drugog svjetskog rata, kad su Hrvatskom vladali fašisti, pjevao pozitivno. Postao je popularan kada je Jugoslavija 1990-ih godina klizbula u rat”, navode te dodaju kako u svojim pjesmama veliča generale koji su osuđeni u Haagu, a u jednoj svojoj pjesmi koristi i fašistički pozdrav ‘Za dom spremni’.

“Perkovićeva prisutnost na slavlju je politizirala ono što je trebao biti trenutak zbližavanja”, navodi FT u članku pod naslovom “Nakon uspjeha na Svjetskom prvenstvu, Hrvatska si je zabila autogol”.

Komentiraj