FINALE SAMACA: HOO ponovio zahtjev FISA-i za očitovanjem

Igor Kralj/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša u ponovnom dopisu upućenom predsjedniku Svjetskog veslačkog saveza (FISA) Jean-Christophu Rollandu zatražio je još jednom očitovanje FISA-e na foto-finiš finalne utrke samca na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, a prema kojemu je Novozelanđanin Mahe Drysdale pobijedio Damira Martina za pet tisućinki, koji HOO smatra spornim.

HOO se, nakon konzultacija s veslačkim stručnjacima, poziva na pravilnik FISA-e za olimpijske igre i svjetska prvenstva u kojem stoji kako se vrijeme mjeri u stotinkama, a nigdje se ne spominju tisućinke. To potkrepljuje i službena internetska stranica FISA-e na kojoj je vrijeme srebrnog Damira Martina jednako onome zlatnog Drysdalea. U tom slučaju za zaključiti je kako se radi o “mrtvoj utrci” te bi se sukladno članku 3 pravila 80 zlatna medalja trebala dodijeliti obojici finalista.

Podsjetimo, Damiru Martinu, osvajaču srebrne olimpijske medalje u samcu, izmjereno je isto vrijeme kao i pobjedniku Maheu Drysdaleu, a o pobjedniku je odlučio foto-finiš.

Komentiraj