EPA/GUILLAUME HORCAJUELO / EPA/FILIP SINGER

FINALE EUROPSKOG PRVENSTVA Francuzi igraju za treći, Portugalci za prvi naslov

Nogometna reprezentacija Francuske u nedjelju u Parizu igrat će svoje treće finale na europskim prvenstvima, a Portugal drugo.

Francuzi za sada imaju 100-postotan učinak – dva finala, dva naslova, dok je portugalska vrsta u svom jedinom euro-finalu doživjela poraz.

Zanimljivo, Francuska je oba naslova osvojila kada je u polufinalu pobijedila Portugal. Sada mogu i do treće titule i to ponovo preko Portugalaca. No, ovoga puta u finalu.

“Tricolori” su prvu europsku krunu osvojili 1980. godine na prvenstvu koje je održano u njihovoj domovini. Francuzi su do naslova stigli na impresivan način. U pet susreta upisali su pet pobjeda uz razliku pogodaka 14-4. Na putu do prvog mjesta dobili su Dansku (1-0), Belgiju (5-0) i Jugoslaviju (3-2) u skupini, te Portugal (3-2)  i Španjolsku (2-0). Najviše problema imali su upravo protiv Portugala u polufinalu pobijedivši 3-2 u produžetku golom Michela Platinija u 119. minuti.

Junak prvenstva bio je upravo Platini sa čak devet golova.

Drugi naslov prvaka Francuska je osvojila 2000. u Belgiji i Nizozemskoj. Momčad koju je predvodio Zinedine Zidane u skupini je bila druga iza Nizozemske. Francuzi su dobili Dansku (3-0) i Češku (2-1), a izgubili od Nizozemske (2-3). U četvrtfinalu su dobili Španjolsku (2-1), a u polufinalu Portugal 2-1 nakon produžetaka. U završnom susretu Francuska je dobila Italiju 2-1 i to nakon produžetaka ‘zlatnim golom’ Davidea Trezegueta u 103. minuti.

Portugal je čak pet puta bio u polufinalima europskih prvenstava, a sutrašnji ogled na Stade de Franceu bit će im drugo finale. U prvom pokušaju nisu uspjeli. Na prvenstvu koje je održano u Portugalu senzacionalno je slavila Grčka pobijedivši u finalu domaćina 1-0. Zanimljivo, Grčka je dobila Portugal i na otvaranju turnira 2-1.

Portugal je nakon početkog poraza dobio preostale dvije utakmice u skupini (Rusiju 2-0, Španjolsku 1-0). U četvrtfinalu su dobili Englesku boljim izvođenjem jedanaesteraca 6-5 nakon što je susret završio 2-2. U polufinalu je pala Nizozemska (2-1), no u finalu su Grci priredili najveću senzaciju u povijesti europskih prvenstava.

Nogometne reprezentacije Portugala i Francuske igrale su 24 međusobna susreta, Francuzi su pobijedili 18 puta, Portugalci četiri puta, a jedna utakmica je završila bez pobjednika.

Komentiraj