Luka Stanzl/PIXSELL

Filozofski pokreće akciju da se spriječi dodjela doktorata Bandiću

Filozofski fakultet u Zagrebu u četvrtak se na Facebook stranici oglasio o dodjeli počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

“Na sjednici senata Sveučilišta u Zagrebu pokrenut je postupak dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću. Vijeće Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu protivi se ovom postupku, kao i ranijoj dodjeli počasnog doktorata Draganu Čoviću.

Smatramo da dodjeljivanje počasti moćnim političarima, osobito onima osumnjičenima za protuzakonitosti, ozbiljno ugrožava temeljne akademske vrijednosti slobode, autonomije i društvene odgovornosti, kao i ugled Sveučilišta u Zagrebu.

Također se oštro protivimo samoj ideji da raspolaganje novcem poreznih obveznika bude kriterijem za dodjeljivanje počasti.

Upozoravamo da takve odluke krše članak 76. Statuta Sveučilišta u Zagrebu, koji kaže da se počasni doktorat može dodijeliti samo osobi iznimnog ugleda, kao i osobi koja je svojim radom pridonijela iznimnom napretku Sveučilišta, hrvatske znanosti ili kulture.

Zato od uprave Sveučilišta tražimo da se postupak dodjele doktorata Milanu Bandiću obustavi i pozivamo ostale sastavnice Sveučilišta da podrže naš zahtjev”, objavljeno je u četvrtak na Facebook stranici Filozofskog.

Komentiraj