Filmske mutacije: Godard za početak jesenskog programa “Tuškanca”

FaH

Jesenske programe zagrebačkog kina “Tuškanac”, posvećenog klasičnom i nekomercijalnom repertoaru, otvorit će u petak Filmske mutacije – festival nevidljivog filma, koji će se u svom devetom izdanju baviti velikanom svjetske kinematografije, Jean-Lucom Godardom.

Tema festivala su utopije i vizije stoljeća filma kroz Godardove filmske uratke, kojih će prikazati četrdesetak, a uz antologijske “Do posljednjeg daha”, “Alphaville”, “Ludi Pierrot”, “Dvije, tri stvari koje znam o njoj”, “Prezir”, “Udana žena”, bit će tu i njegovi noviji filmovi, “Pohvala ljubavi” i “Zbogom jeziku”, te niz kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova.

Festival donosi i opsežan teorijski dio, niz predavanja i razgovora u programu “Govoriti o Godardu”. Redateljev bliski suradnik Fabrice Aragno govorit će o njihovim eksperimentima u novijim radovima, francuska filmologinja Nicole Brenez predstavlja program “Jean-Luc Godard: umjetnost, tehnologija, diktatura”, ugledni filmski kritičar, pisac i predavač Jonathan Rosenbaum govorit će o Godardu kao filmskom povjesničaru, od njegovih prvih radova.

Claudia Siefen pokazat će svoju filmsku poemu “Ludwigova vrpca”, autor knjige “Godard kao povjesničar” Michael Witt predstavit će filmsku atrakciju “U potrazi za Godardovim filmom Spašavaj život (tko može)”, a sudjeluje i filozof, pisac, video umjetnik Jordi Vidal.

Za programsku knjigu festivala i godišnji program “Serije za invizibilno kino (12 x 12)” pripremljeni su prijevodi 12 Godardovih manifesta i 12 slika, za 12 filmskih performansa do idućeg izdanja. Jedan od njegovih manifesta, “Radnici Renaulta o filmu Crveni krug” u koncertnom čitanju predstavit će Vilim Matula i Siniša Labrović.

Galerija Forum KIC-a ugostit će izložbu “Broj dva i nakon/Paralelni ekrani” kustosice suvremenih umjetničkih praksi Pascale Cassagnau, s video radovima šestero vizualnih umjetnika koji na temelju Godarovog filma proširuju pitanja privatizacije javnog prostora i izlaganja privatnog prostora, tvornice i doma.

Program festivala, koji traje do 19. rujna, održavat će se u “Tuškancu” i Cineplexxu Kaptol Centra, a potom će se prikazati u Rijeci, Puli i Ljubljani.

Na Tuškancu ciklusi filmova iz cijelog svijeta, od Argentine do Japana.

Kino Tuškanac jesensku sezonu nastavlja već tradicionalnim ciklusom crnogorskih filmova, koji ove godine donosi ekranizacije triju romana crnogorskog pisca Mihaila Lalića, “Lelejska gora”, “Svadba” i “Hajka”.

Ovogodišnji ciklus japanskih filmova, uz nekoliko igranih uradaka donosi i šest anima naslova, dok će peti ciklus korejskih filmova prikazati pet zabavnih novijih naslova.

U suradnji s Argentinskim veleposlanstvom u “Tuškanac” dolazi pet filmova argentinskog autora Pabla Trapera, a iberoamerički ciklus donosi niz nagrađivanih filmova iz Portugala, Brazila, Čilea, Španjolske i Argentine.

Španjolski ciklus će uz nagrađivane igrane filmove predstaviti i nekoliko dokumentaraca, a svoje najbolje radove prikazuje produkcija RAI, koja ima značajnu ulogu u suvremenoj talijanskoj kinematografiji.

Filmsku godinu završit će ciklus sjećanja na Orsona Wellesa, kojemu se u ovoj godini obilježava stota obljetnica rođenja i trideseta godišnjica od smrti.

Komentiraj