Filmovi o superherojima zaglupljuju ljude, tvrdi autor stripa “Watchmen”

Alan Moore, autor stripa „Čuvari“ (Watchmen), prema kojem je snimljena istoimena HBO serija, jako rijetko daje intervjue. Od prije je poznato da ne voli ekranizacije svojih stripova, kada je njegov strip „V for Vendetta“ dobio filmsku verziju odbio je da ga se navodi na odjavnoj špici, nikada nije gledao filmsku verziju stripa „Watchmen“ kojeg je režirao Zack Snyder, a ne želi ni da ga se povezuje sa tv serijom „Čuvari“. Prošlog tjedna dao je intervju za portal „Deadline“ u kojem je govorio o utjecaju stripova na filmsku industriju kao i na kulturu općenito.

„Većina ljudi izjednačava stripove s filmovima o superherojima. Nisam gledao film o superherojima od prvog „Batmana“ redatelja Tima Burtona. Oni uništavaju filmove a do neke razine uništavaju i kulturu. Prije nekoliko godina rekao sam kako smatram da je to zabrinjavajući znak, da stotine tisuća odraslih stoji u redu kako bi vidjeli likove koji su stvoreni prije 50 godina kako bi zabavili 12-godišnjake. To mi govori da se radi o bijegu od zamršenosti modernog svijeta i povratku u nostalgično, zapamćeno djetinjstvo. To se čini opasnim, time se infantilizira populacija“, izjavio je Alan Moore.

Iako nije ljubitelj Hollywooda, Moore ovih dana promovira film „The Show“, mračni triler za koji je napisao scenarij i koji se počeo prikazivati na filmskim festivalima. Što se tiče stripova, nakon više od 40 godina rada, on se odlučio umiroviti.

Komentiraj