HINA

Filmom ‘Hvala na kiši’ počeo ekološki Green Eye festival u Šibeniku

Projekcijom filma ‘Hvala na kiši’ norveške redateljice Julie Dahr ispred Muzeja grada Šibenika u petak je počeo ‘Green Eye’, filmski festival na kojem će Šibenčani od petka do nedjelje pogledati devet ponajboljih ekoloških filmova snimljenih u svijetu u zadnjih nekoliko godina.

Festival donosi pet dugih i četiri kratka filma kojima želimo ukazati na najveće ekološke izazove našeg vremena, informirati o onečišćenju okoliša, ali i potaknuti vlastitu odgovornost i svijest. S izborom filmova htjeli smo staviti naglasak na pojedinca, na ideju koliko sami možemo pridonijeti zaštitu okoliša i očuvanju planeta zemlja, rekao je prije prve projekcije umjetnički direktor Festivala i festivalskog programa Hrvoje Petek.

Festival je pokrenut na inicijativu Nacionalnog parka Krka, u kojem i na taj način žele ukazati na važnost zaštite prirode.

“Ljubav prema prirodi i misija samog nacionalnog parka potaknula nas je na pokretanje festivala, kao i želja za izazivanjem pozitivnih promjena. Svake godine bogatim kulturnim programom nastojimo pozitivno utjecati na svijest lokalne zajednice i posjetitelja Parka, te istaknuti pojedine lokacije”, rekao je Krešimir Šakić, ravnatelj Javne ustanove NP Krka.

Film ‘Prije poplave’ drugi je film večerašnjeg programa, a govori o putovanju Oscarovca Leonarda DiCapria kroz pet kontinenata i Arktik i njegovim razgovorima sa znanstvenicima, svjetskim vođama i lokalnim stanovništvom.

Subotnju večer započinje ‘Sjeme: Neispričana priča’, o sjemenu kao vrijednom resursu kojeg u kontroli drže velike tvrtke, dok ‘Utrka s izumiranjem’ priča o skrivenom svijetu ugroženih vrsta.

Nedjeljna, završna večer rezervirana je za kratki hrvatsko-kanadski film ‘Ježeva kuća’ prema klasičnoj poemi Branka Ćopića te za ‘Kako pustiti svijet na miru i voljeti ono što klima ne može promijeniti’, o utjecaju klimatskih promjena na svijet.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Komentiraj