FaH

FILMOFILSKA POSLASTICA: Motovun Film Festival u francuskom duhu

Popularna ljetna destinacija filmofila, 18. Motovun Film Festival, od 25. do 29. srpnja u svojem glavnom programu donosi novi niz ponajboljih ostvarenja nastalih u malim i nezavisnim filmskim produkcijama, ove godine s posebnim fokusom na francusku kinematografiju i kulturu.

Program je na konferenciji za novinare u četvrtak u zagrebačkoj Kući za ljude i umjetnost Laubi predstavio direktor festivala Igor Mirković. Istaknuo je da ove godine posjetitelje očekuje više od stotinu filmova, od čega 19 u glavnom programu.

  • Program je na konferenciji za novinare u četvrtak u zagrebačkoj Kući za ljude i umjetnost Laubi predstavio direktor festivala Igor Mirković

“Ponovno nudimo jako puno toga u jako malo vremena, kako bismo ljudima koji će doći u Motovun ponudili u što kraćem razdoblju što više različitih atrakcija”, kazao je Mirković.

Oni odražavaju raznolikost – estetsku, tematsku i zemljopisnu – kojom Motovun film festival želi ukazati na filmove nastale u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama a koji su se nametnuli inovativnošću, idejom i snagom priča, i koji se, u neravnopravnim tržišnim utakmicama, sve teže probijaju do kino dvorana i običnih gledatelja.

Ove je godine festival dio programa Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, pa je tako poseban naglasak upravo na francuskim filmovima i kulturi.

“Prije svega, tu je retrospektiva nazvana ‘Brutalni Francuzi’, koja donosi odabir filmova autora koje su na prijelazu stoljeća obično nazivali ‘novi francuski ekstremizam’ – Bruno Dumont, Leos Carax Francois Ozon, Gaspar Noe i drugi”, rekao je Mirković.

Selektorica Milena Zajović istaknula je da i ove godine festival donosi mješavinu filmova koji dolaze s velikih svjetskih festivala, “filmova s vrlo ozbiljnim referencama, vrlo poznatih autora”.

“Istovemeno, imamo ono na što smo svake godine najponosniji – puno malih filmova koji obično prolaze ‘ispod radara’ a za koje verujemo da ih čeka velika budućnost”, kazala je Zajović.

U glavnom programu, posebno je izdvojila filmove “Poštarove bijele noći” (Rusija), “Magična djevojka” (Španjolska), “Djevičanska gora” (Island) i “Jastog” (Irska).

“Ove godine festival postaje punoljetan pa u skladu s time mnogi filmovi tematiziraju upravo odrastanje, kraj nevinosti, ulazak u novu, zreliju životnu dob”, kazala je. Takvi su filmovi primjerice “Padanje” (Velika Britanija), “Bridgend” (Danska), te “I ti si ružan” (Irska).

U suradnji s partnerima iz Danske dolazi program “Dvadeset godina Dogme”, koji će ponuditi “ponovni pogled na filmski pokret koji je zauvijek promijenio svijet filma te obilježio prve godine festivala”.

Pripremljen je i program “Pomozi, Bože”, s izborom dokumentarca o vjerskim ekstremizmima svih religija, a uključuje dansko-somalske “Ratnike sa Sjevera”, te film “Salma” redateljice Kim Longinotto o danas najpoznatijoj tamilskoj pjesnikinji čije je talent pronašao put do čitatelja unatoč činjenici da ju je obitelj 25 godina držala zatvorenu u kući.

Festival koji svojom programskom koncepcijom, odabirom filmova, počasnih gostiju i općenitim pristupom projekcijama želi “ostati mali” te izbjeći glamur i natjecateljski karakter svojstven filmskim festivalima, i ove je godine za svoje goste pripremio bogat popratni program.

Svake večeri održavat će se koncerti, a do sada su svoje nastupe potvrdili tročlani srpski rock’n’roll bend “Repetitor” i underground band “ABOP”, dok iz zemlje partnera Francuske dolazi “Joke”, osmeročlani bend “eksplozivnih” Parižana.

Festival dodjeljuje nekoliko nagrada: glavnu nagradu “Propeler Motovuna”, koju dodjeljuje međunarodni žiri najboljem filmu u glavnom programu; nagradu Fipresci koju dodjeljiuje tročlani žiri filmskih kritičara i koja se dodjeljuje na 40-ak najuglednijih filmskih festivala; a u selekciji Motovunski kratki među 20 filmova koji će biti prikazani prošlogodišnji laureat te kategorije odabrat će najboljega, kojemu će biti dodijeljeno Motovunski kratki štafetno odličje i novčani iznos od tisuću eura.

Svake godine festival slavi s jubilarcima koji su pola stoljeća života posvetili umjetnosti pokretnih slika. Ove godine, Nagrada 50 godina pripast će uglednom filmskom redatelju Rajku Grliću, koji je na samom početku festivala 1999. dodijelio priznanja prvim laureatima te nagrade.

Za sve one kojima najpopularnije domaće filmsko hodočašće ne ulazi u ljetne planove, festival nudi nekoliko prilika za iskupljenje.

Odmah po završetku festivalskog programa, festival seli u Buzet, gdje će od 30. srpnja do 2. kolovoza biti prikazano sedam dječjih i teen filmova po izboru selektorice Inje Korać.

Tijekom lipnja u Zagrebu i nekoliko hrvatskih gradova – Rijeci, Novigradu i Šibeniku – održat će se “Skrivene projekcije”, a krajem kolovoza Motovun Film Festival seli u glavni grad, gdje će u Laubi biti prikazan program odabranih naslova s ovogodišnjeg izdanja.

Svim posjetiteljima “motovunskog brda” glavni pokrovitelj festivala Hrvatski Telekom osigurat će besplatni wi-fi, a izbor filmova bit će ekskluzivno dostupan i u Max-tv videoteci.

Komentiraj