Zagreb Film Festival i Zagrebačka filharmonija otvorit će u četvrtak novu sezonu programa “Fil(m)harmonija” kina Europa, u okviru koje će prikazivati dva klasika s početka karijere velikana nijemoga filma, Charlieja Chaplina –  kratkometražne filmove “Dokoličar” i “Pasji život”.

Ti će se filmovi prikazati na ukupno osam izvedbi – 3., 4. i 5. studenog te 21. prosinca u dva termina, kao i u dosadašnje četiri sezone, uz glazbenu pratnju.

Glazbu koja je originalno skladana za te filmove izvodit će orkestar Zagrebačke filharmonije, pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića.

U filmu “Dokoličar” iz 1921. Chaplin tumači dvije uloge -bogatog pijanca i Skitnice, koji je postao jedan od najpoznatijih celuloidnih likova u povijesti filma.

“Po već provjerenom receptu za radnju slapstick komedije o poigravanju s identitetima i zamjenom ličnosti, bogataš i Skitnica slučajno zamijene uloge i Skitnica završi u naručju bogataševe žene”, najavljeno je iz kina Europa. “Premda film obiluje vrhunskim i prepoznatljivim Chaplinovim gegovima, nosi i jednu dublju, univerzalnu poruku o društvu”, dodaje se .

Chaplinov legendarni “Pasji život” iz 1918. također prati priču o Skitnici, koji ovaj put spašava psa lutalicu, s pomoću kojega na razne načine dolazi do hrane, novaca i pića.

Glavnu žensku ulogu, pjevačicu u noćnom baru, tumači Edna Purviance, koja je glumila u više od 30 Chaplinovih filmova. U manjoj ulozi u filmu pojavljuje i Chaplinov brat Sydney, što je njihovo prvo zajedničko pojavljivanje pred kamerama.

U okviru “Fil(m)harmonije” u jedinstvenom audio-vizualnom spoju publika je dosad imala priliku vidjeti “Nosferatua” F. W. Muraua iz 1922., Ejzenšejnovu “Krstaricu Potemkin” iz 1925., Chaplinov “Cirkus” i ‘Mališana’, te “Generala” Bustera Keatona.

Komentiraj