Film “Ubojica”, za koji je tajvanski redatelj Hou Hsiao-Hsiena u Cannesu ove godine osvojio nagradu za najbolju režiju, otvorit će 22. kolovoza šesti Avvantura Film Festival u Zadru.

“U sedam festivalskih dana, do 28. kolovoza, publika će moći uživati u više od stotinu recentnih naslova nagrađivanih na festivalima u Cannesu, Berlinu, Torontu, Veneciji. Mnogi od njih bit će prvi put prikazani u Hrvatskoj, a svjetsku premijeru na zadarskom Forumu imat će film Rayne Andree Russel ‘Lapse of Honour’. Bit će tu i radovi mladih autora koji tek ulaze u svijet filma, pa se upravo s tim ciljem uvodi nova sekcija Europske filmske akademije ‘Sunday in the country'”, rekao je za Hinu direktor Avvantura Film Festivala Sergej Stanojkovski.

Na četiri filmske pozornice, Forumu, Trgu sv. Krševana, Crkvi sv. Dominika i Kraljevskim vinogradima u Petrčanima, izmjenjivat će se nekoliko sekcija i programa. Stanojkovski ističe azijske filmove, koji su kod nas slabije zastupljeni; europske koprodukcije i debitantske filmove; natjecateljski program kratkih filmova; program Made in Croatia s domaćim autorima koji su ove godine bili uspješni i u Hrvatskoj i na stranim festivalima, te revijalni program nagrađivanih festivalskih ostvarenja, među kojima će biti hrvatska premijera španjolske drame “A Perfect Day” redatelja Fernanda Leóna de Aranoe, s Beniciom Del Torom, Timom Robinsom, Olgom Kurylenko, Feđom Štukanom, Goranom Grgićem, Goranom Navojcem i Slavenom Španovićem.

Retrospektive Karla Baumgartnera i francuskog filma

Pred publikom će se naći i ruski “Poštarove bijele noći” Andreja Končalovskog, dobitnika Srebrnog lava u Veneciji za režiju; američka komedija Paula Witza, premijerno izvedena na Sundance festivalu; “Grandma“ s Lilly Tomlin u glavnoj ulozi, “Takva su pravila” Ognjena Sviličića, “Ti mene nosiš” Anite Juke, hrvatska premijera filma “Leavs of the Tree” američkog redatelja hrvatskih korijena Ante Novakovića.

 

  • U Zadar će i ove godine doputovati “dobri duh festivala” Branko Lustig, a među gostima bit će glumac Emir Hadžihafizbegović, producent iz Bugarske i direktor filmskog festivala u Sofiji Stefan Kitanov.

 

Festival će obilježiti i dva velika retrospektivna programa. Jedan je posvećen prošle godine preminulom njemačkom producentu Karlu Baumgartneru, dobitniku Zlatne kamere u Berlinu, velikom prijatelju zadarskog festivala. Drugi retrospektivni program nastao je u suradnji s partnerima, Rendez-vous festivalom Francuske u Hrvatskoj, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova i Ministarstvom kulture, a prikazat će retrospektivu francuskih filmova.

Među njima će se naći klasici poput “Cherboruških kišobrana” Jacquesa Demyja, “Le joli mai” Chrisa Markera, “Džepara” Roberta Bressona, “Julesa i Jima” Françoisa Truffauta. Od novijih francuskih ostvarenja Sanojkovski najavljuje premijerni naslov “Steak Revolution” Francka Ribierea, uz koji se priprema i nesvakidašnji gastro događaj u suradnji sa zadarskim ugostiteljima, te film “Love” Gaspara Noea, koji je ove godine u Cannesu podigao prašinu zbog eksplicitnih scena seksa.

U žiriju Avvantura Fim Festivala bit će glavni selektor Canneskog festivala Christian Jeune, koji prvi put dolazi u Hrvatsku; Rayina Andrea Russel, britanska glumica; Danilo Šerbedžija, njemački redatelj Veit Helmer; Andro Martinović, redatelj i direktor Kinoteke Crne Gore; Marcelo Buse, njemački producent; Martina Baumgartner, scenografkinja i producentica, kćerka pokojnog Baumgartnera; Isabelle Stead, britanska producentica; Nenad Korkut, Damir Radić.

Festival će pratiti i brojni popratni programi, poput predavanja, okruglih stolova, promocija knjiga Ognjena Sviličića, Marka Njegića, Korane Serdarević i Dražena Gregurevića, neobavezna druženja s filmašima, nastupi festivalskog benda. Održat će se i nogometni turnir filmaša protiv „ostatka svijeta“ te noćni vaterpolo turnir u Kalima na otoku Ugljanu, gdje će prvi put, u mjestu Ugljan, Avvantura Film Festivala gostovati s nekoliko filmskih projekcija.

U Zadar će i ove godine doputovati “dobri duh festivala” Branko Lustig, a među gostima bit će glumac Emir Hadžihafizbegović, producent iz Bugarske i direktor filmskog festivala u Sofiji Stefan Kitanov.

Komentiraj