Film “Tvornice radnicima” Srđana Kovačevića najbolji dokumentarac na festivalu u Trstu

“Tvornice radnicima” autora Srđana Kovačevića proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na 33. izdanju Filmskog festivala u Trstu. Usto, projekt “Sitni lopovi” hrvatskog autora Mate Ugrina osvojio je nagradu na koprodukcijskom forumu When East Meets West, a projekt hrvatske koproducentice Tamare Babun “Tijelo” nagrađen je u sklopu programa Last Stop Trieste.

Film “Tvornice radnicima” Srđana Kovačevića proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na 33. izdanju Filmskog festivala u Trstu, koji se u hibridnom obliku održava do 30. siječnja, izvijestio je HAVC.

Dokumentarni film scenarista, redatelja i snimatelja Srđana Kovačevića govori o radnicima koji su 2005. okupirali tvornicu ITAS u Ivancu i od tada djeluju kao kolektiv, jedini uspješni primjer radničke okupacije u postsocijalističkoj Europi.

“Danas, dok ispituju novi model kolektivnog vlasništva, mikro svijet tvornice sukobljava se s jakim snagama globalnog tržišta, što za posljedice ima utjecaj na sve manje i neredovite plaće, uzrokujući tako sve veće nezadovoljstvo među radnicima.

Iz HAVC-a podsjećaju kako se Kovačević tijekom pet godina redovito vraćao snimajući film koji prikazuje evoluciju ovog kolektivnog poduzeća.

Svjetsku premijeru film je imao u konkurenciji prošlogodišnjeg Sheffield DocFesta, nastaje u produkciji kuće Fade In, a producirali su ga Sabina Krešić i Luka Venturin.

Last Stop Trieste

Prošle godine u Trstu se predstavio u fazi razvoja u sklopu industrijskog programa Last Stop Trieste.

Na ovogodišnjem, 33. izdanju, osvojio je nagradu Alpa Adria Cinema u vrijednosti od 2 500 eura.

Hrvatska produkcija doživjela je uspjeh i u industrijskom djelu festivala – na koprodukcijskom forumu When East Meets West projekt debitantskog dugometražnog igranog filma “Sitni lopovi” Mate Ugrine, osvojio je razvojnu nagradu Filmskog centra Srbije.

To je bio jedan od 22 projekta koji su se predstavljali na When East Meets West, a razvija se pod okriljem njemačke produkcijske kuće Fünferfilm, s koproducentima iz Francuske (In The Cut) i Hrvatske (UO Kadromat). Snimat će se u Hrvatskoj, na hrvatskom jeziku.

Projekt hrvatske koproducentice Tamare Babun “Tijelo” slovenske redateljice i producentice Petre Seliškar dobio je u sklopu programa Last Stop Trieste nagradu Flow Digital Cinema.

Projekt su dosad podržali Slovenski filmski centar, Filmska agencija Sjeverne Makedonije, Hrvatski audiovizualni centar i potprogram MEDIA Kreativne Europe te Eurimages.

Komentiraj