HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Film ‘Trešnje’ Dubravke Turić u paralelnoj selekciji Cannesa

Kratkometražni igrani film “Trešnje” Dubravke Turić uvršten je u paralelnu selekciju Filmskog festivala u Cannesu “15 dana autora”, čije se 49. izdanje održava od 18. do 28. svibnja, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) u četvrtak.

Nakon što je njezina “Belladonna” na 72. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji proglašena najboljim kratkometražnim filmom, redateljica Turić svojim drugim uratkom sudjeluje na jednom od najvažnijih filmskih festivala “Quinzaine des réalisateurs – 15 dana autora”, navodi se u priopćenju HAVC-a.

Priča o odrastanju u Dalmatinskoj zagori

Turić je rekla da program kratkometražnog filma broji deset odabranih naslova od tisuća prijavljenih, pa je selekcija sama po sebi već veliko priznanje. Hrvatski film sada već ima višegodišnji kontinuitet u Cannesu, a izvanredni filmovi “Kokoška” Une Gunjak, “Zvizdan” Dalibora Matanića i “Zvir” Miroslava Sikavice pridonijeli su većem interesu selektora za hrvatski film, rekla je Turić i poručila da je HAVC stvarao temelje za kreativni uspon domaćeg filma.

“Trešnje” su priča o odrastanju u Dalmatinskoj zagori, gdje bezbrižno ljeto dječaka Jakova postupno narušavaju napeti obiteljski odnosi. Slijed tragičnih događaja u njemu izaziva emotivnu pobunu protiv odraslih, no i osjećaj vlastite krivnje.

“Osim što je priča izuzetno snažna i aktualna, milje u kojem se događa vrlo mi je blizak. Iako je rad bio zahtjevan i intenzivan, istovremeno je ispunjavajući za okupljeni kvalitetni tim posvećenih ljudi i vrhunskih profesionalaca koji rade od srca. Zato mi je drago što je film dobio priznanje”, kazala je Turić.

Dodala je kako su joj producentica Dijana Mlađenović i scenaristica Jelena Paljan poslale scenarij koji nije mogla “izbaciti iz glave” jer ju je priča snažno potresla, te je znala da mora snimiti film.

“Iz njene reakcije bilo je jasno da je prava osoba za film jer je sve doživjela onako kako sam zamislila, a to podudaranje u viđenju scenarista i redatelja ne događa se često”, izjavila je Paljan kazavši da je film konačna potvrda da je Turić pravi redateljski izbor.

Producentica Mlađenović ističe da je projekt primjer kreativne produkcije, a “Trešnje” dio budućeg omnibusa s nazivom “Duboki rezovi”, čija je zajednička tema nasilje, u svim pojavnostima i posljedicama.

Kontinuitet na A festivalima

V. d. ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić naglašava da je hrvatski film već stalni sudionik raznorodnih programa najvažnijih filmskih festivala, što je pohvala domaćoj filmskoj zajednici čiji rad kontinuirano prepoznaju selektori A festivala. “Ovakav uspjeh dodatna je potvrda da institucionalno i promišljeno ulaganje u proizvodnju i promociju domaćeg filma nastavlja davati izvrsne rezultate”, dodao je.

Turić potpisuje montažu, direktor fotografije je Radislav Jovanov Gonzo, a glavne uloge odigrali su Roko Glavina, Lana Barić, Nikša Butijer, Milivoj Beader, Areta Ćurković, Franko Jakovčević i Donat Zeko.

“15 dana autora” održava se paralelno s festivalom u Cannesu, a u sklopu programa prikazuju se kratkometražni, igrani i dokumentarni filmovi iz cijelog svijeta. Festival je pozornost šire publike i kritike skrenuo na neke od najuspješnijih redatelja.

Lani je tu prikazana i nagrađena “Zvir” redatelja Sikavice, a u sklopu ovogodišnjeg programa filmove će predstaviti Claire Denis, Bruno Dumont, Abel Ferrara, Philippe Garrel, Sean Baker, Sharunas Bartas i Amos Gitai, stoji u priopćenju.

Komentiraj