Film “Sindrom Halla” Mladena Jurana premijerno u Kinoteci

hina

Film “Sindrom Halla, začetak hrvatskog profesionalnog filma – rođenog da umre” Mladena Jurana, premijerno će se prikazati u petak u zagrebačkoj Kinoteci, u povodu stote obljetnice obljetnice prvog hrvatskog igranog filma “Brcko u Zagrebu”.

Riječ je o igranom omnibus-kolaž samostalnih priča s dokumentarnim elementima koji na tragu nestalih filmova progovara o ‘teroru zaborava’ kao autentičnosti hrvatske kinematografije.

“Autorski kolaž postupak osebujnog inovativnog izraza zorno i vrlo atraktivno oživljava nestalu strukturu filmskog izraza, izbor rodova i žanrova, uz glumačke zvijezde ‘ovog i onog’ vremena – igranim filmovima na tragu nestalih filmova, koje je uglavnom snimio prvi hrvatski profesionalni filmaš, snimatelj Josip Halla”, najavljuje producent filma Adriatic Art Media Film.

“Hrvatska filmska ikona Relja Bašić, allias ‘gospon Fulir’, sada ‘El Pi’ – Lujo Pipić, vođen je faustovskom idejom da vrati mladost, polazeći od činjenice da za gledatelja svaki film (Vražji izum) predstavlja – sada. El Pi sanja long play filmove u tradiciji prvih hrvatskih igranih filmova profesionalnog snimatelja Josipa Halle, čije je ime zajedno s filmovima nestalo u indoktriniranoj tišini dvadesetog stoljeća”, stoji u opisu filma.

Film traje 146 minuta, a prikazat će s kratkim stankama i u tri čina – “Teror zaborava”, “Na Hallinom tragu do iskona i dalje” i “Feniks nema jezik”.

Uz režiju Mladen Juran potpisuje scenarij i produkciju, a direktor fotografije je Igor Juran, koji je napravio montažu, vizualnu i ton obradu te efekte u filmu.

Kako je najavljeno, u filmu sudjeluju Relja Bašić, Ena Begović. Alen Liverić, Darko Rundek, grupa Haustor, Božidar Orešković, Željko Vukmirica, Juraj Mofčan, Mia Begović, Ksenija Balog, Rade Šerbedžija, Claudia Sovre, Nina Erak, Boris Svrtan, Zdenko Botić, Denis Brižić, Darko Čurdo, Mladen Crnobrnja Gumbek, Jasmin Mekić, Mustafa Nadarević i mnogi drugi.

Mladen Juran (1942.), autor je prvih filmova samostalne Hrvatske u službenoj konkurenciji velikih svjetskih festivala – ističu se Zlatne medalje koje je osvojio za kratki igrani film “Transatlantic” i dugometražni dokumentarni “Živuće fotografije”, a nagrađivan je i za dugometražni “Transatlantic”. Njegov film “Potonulo groblje” je bio nominiran za nagradu Melies d’Or za najbolji europski film fantastike.

Svoj novi film snimio je u koprodukciji s Inter Filmom i HRT-om te u suradnji s Državnim arhivom – Hrvatskom kinotekom, Gradom Zagrebom, Formula Filmom, Croatia Filmom, MH Filmom Paris, a sufinancirao ga je i Hrvatski audiovizualni centar.

Komentiraj