Zagreb, 06.03.2010 - Dodjelom nagrada veèeras je u zagrebaèkom Movieplexu završio 6. meðunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, u sklopu kojega je od 28. veljaèe prikazano ukupno oko 150 recentnih svjetskih dokumentarnih filmova. Na slici Branko Ivanda, èlan žirija za najbolji film meðunarodne konkurencije. foto FaH/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Program “Kratke slike” zagrebačkog MM centra u četvrtak, 17. svibnja, prikazuje dokumentarni film “Poezija i revolucija”o studentskim prosvjedima 1971. godine, a Branko Ivanda, koji ga je kao mladi redatelj snimio sa Zoranom Tadićem, nakon projekcije će govoriti o kontekstu u kojemu je nastao, kao i o tome mogu li se konačno susresti film, poezija i revolucija.

Materijali su dugo bili bunkerirani, s obzirom da je revolucija završila uhićenjem studentskih vođa te cenzuriranjem i arhiviranjem svih postojećih snimki o prosvjedima.

Producent filma je bio Kruno Heidler i njegov Filmski autorski studio, koji je generirao neke od najznačajnijih domaćih filmova s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih, a sve ono što su tada snimili budući klasici hrvatske kinematografije završilo je na policiji i ostalo zaboravljeno punih trideset godina.

Početkom novoga tisućljeća milenija nije iskopan iz arhiva i u produkciji Factuma pretvoren u film znakovita naziva.

Kako ističu iz MM-a, naša se prošlost ipak uvijek i iznova vraća, unatoč pokušajima da je se promijeni, zaboravi, izgubi, pa je i Ivanda konačno dobio priliku da, s dijelom originalnih materijala ispriča priču o jedinstvenoj pobuni mladih, kojoj su on i Tadić svjedočili, a koja je bila “jedan od oni trenutaka kada se čini kako povijest oštro mijenja svoj smjer dolazeći korak bliže idealu boljega i drugačijega svijeta”.

Program “Kratke slike” je posvećen inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Specijaliziran je za kratki, umjetnički, eksperimentalni, animirani film te uz filmske projekcije, jednaku važnost pridaje filmskoj teoriji te razgovorima s autorima i filmskim stručnjacima.

Strukturiran je kroz četiri cjeline – Izvan fokusa, Runda kratkog (posvećena hrvatskom filmu), Proširena slika i Iz Kratke baze 25 FPS-a, a održava se svakog četvrtka, uz besplatan ulaz.

Komentiraj