Film o junacima s ruba društva, ‘Moj privatni Idaho’, u kina je stigao u rujnu 1991.

Nakon što se sredinom i krajem osamdesetih filmovima ‘Mala Noche’ i ‘Drugstore Cowboy’ afirmirao kao jedan od bitnih autora američke nezavisne scene, Gus Van Sant učvrstio je svoj status početkom devedesetih ostvarenjem ‘Moj privatni Idaho’ (My Own Private Idaho). Kao u prethodna dva filma, a također i onom koji je uslijedio, ‘Bluesu kaubojki’, Van Sant se i u ‘Moj privatni Idaho’ bavi likovima s ruba društva. Također, bavi se i svojim omiljenim motivom čežnje za stvaranjem neformalne, emocionalno utemeljene zajednice kao izabrane zamjene za disfukcionalnu obitelj.

Glavni junaci filma su Mike i Scott, dvojica najboljih prijatelja koji se bave uličnom prostitucijom, mnogo češće s muškarcima nego sa ženama. Mike pati od narkolepsije, tj. iznenadnog zapadanja u san, te je opsjednut majkom koja ga je napustila kao dijete pa je želi pronaći; također, zaljubljen je u Scotta. Scott je, međutim, sin bogatog i utjecajnog oca, a život na ulici i cesti, zajedno s uzimanjem droga i prostitucijom, njegov je čin pobune; uz to, iako prakticira seks s muškarcima, zapravo je heteroseksualan. U potrazi za Mikeovom majkom, njih dvojica prevaljuju put od Portlanda u Oregonu preko Idaha do Italije, gdje Scott upozna osebujnu djevojku u koju se zaljubi…

U vrijeme snimanja filma danas nažalost pokojni River Phoenix već je bio zvijezda, dok je za Keanua Reevesa upravo nastup u ‘My Own Private Idaho’ bio, zajedno s ‘Paklenim valom’ Kathryn Bigelow, prva velika uloga u karijeri. Spomen zaslužuje i pomaknuta rola kultnog njemačkog glumca Uda Kiera, koji je i jedan od suautora i izvođača pjesama s filmskog soundtracka (završna pjesma je krasna Old Main Drag The Poguesa). River Phoenix dobio nagradu u Veneciji za najboljeg glumca, te također najugledniju indie nagradu Nezavisni duh, koja je pripala i Van Santu za najbolji scenarij te Billu Staffordu za najbolju glazbu.

Film se u američkim kinima počeo prikazivati 29. rujna 1991. godine,

Komentiraj