Davor Visnjic/PIXSELL

Film “Neželjena baština” Irene Škorić nagrađen u Houstonu

Dugometražni dokumentarni film ”Neželjena baština” redateljice i scenaristice Irene Škorić, osvojio je na filmskom festivalu WorldFest u Houstonu Zlatnu nagradu za Najbolji film u kategoriji povijesne i arheološke tematike

“Neželjena baština” govori o sudbini umjetnički vrijednih spomenika posvećenih antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu, kojih je u Hrvatskoj od devedesetih polovica srušena i devastirana, odnosno njih oko tri tisuće.

Svjetsku premijeru film je imao prošle godine na međunarodnom Sarajevo film festivalu, a dosad je već osvojio prvu nagradu za najbolji dokumentarni film na 6. Balkan New Film Festivalu BaNeFF.

Nakon Houstona odlazi na beogradski “Beldocs”, međunarodni festival dokumentarnog filma, gdje će biti prikazan 9. svibnja, a potom i na “SEE a Paris (South-East European Film Festival)” u Parizu i “Fine Arts Film Festival” u Los Angelesu.

Škorić je snimala film u produkciji Artizana filma, nekoliko godina, a za kamerom su se izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Montažer je Silvije Magdić a skladatelj Ivo Josipović.

Pedeseto izdanje festivala u Houstonu održalo se od 21. do 30. travnja. Riječ je o jednom od najstarijih festivala nezavisnog filma na svijetu, na kojemu su mnogi danas poznati redatelji dobili svoje prve nagrade za debitantske filmove, primjerice Steven Spielberg, George Lucas, David Lynch, Ang Lee, Ridley Scott, Braća Coen, Brian De Palma.

Komentiraj