irenaskoric.com

Film ”I love YU” Irene Škorić dobio nagradu žirija na festivalu u Švedskoj

Kratki igrani film “‘I love YU” redateljice i scenaristice Irene Škorić, dobio je nagradu žirija za najbolje “žensko prisustvo na filmu” na Balkan New Film Festivalu BaNeFF, koji se je održao od 19. do 21. prosinca u Stockholmu.

Kao motivaciju za nagradu stručni žiri je istaknuo da “sjećanje je sve, kombinacija obiteljskih filmova i ponovno proživljenih trenutaka odmora, ljubavi i svakodnevnog života. Lokalna priča o Rijeci otkrivena je kao rezultat poetskog filma”, priopćila je u petak redateljica.

Film, nastao u produkciji zagrebačke Udruge za audio vizualno stvaralaštvo Artizana, sniman je na lokacijama grada Rijeke, a radnja je smještena u šezdesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća, te u današnje vrijeme.

“Taj film emocijom zaogrće svijet mašte, stvarnosti i sjećanja. Ljudi, stvari, prizori i slike čine ljubavni B mol koji se zbiva nekad, sad i uvijek”, ističe se u priopćenju.

Po  riječima Irene Škorić, kao autorici joj je radost otkrivati “jednu nepoznatu Rijeku, kao čudesnu i još neistraženu pozornicu ne samo za ovaj već i neki budući film”.

Njezin je film odabran kao jedini hrvatski kratki igrani film u konkurenciji 16 dokumentarnih i kratkih igranih filmova iz Švedske, SAD-a, Srbije, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Indije.

Međunarodnu premijeru imao je na World Film Festivalu u Montrealu, a hrvatsku na Danima hrvatskog filma u Zagrebu.

Na WorldFestu u Houstonu osvojio je Zlatnu nagradu za najbolji kratki igrani film u kategoriji drame, a na Ouchy film awards u Lausannei u Švicarskoj nagradu za najbolju režiju.

U filmu glume Boris Pavlenić, Jelena Perčin, Lukrecija Brešković, Hrvoje Klobučar i Slaven Knezović. Direktor fotografije je Raul Brzić, montažer Veljko Segarić.

Festival BaNeFF prikazuje noviju filmsku produkciju zemalja s teritorija Balkana, fokusirajući se na “balkanske” teme, filmove koji nemaju širu distribuciju po skandinavskim zemljama i koji imaju kreativne vrijednosti o kojima se u niz panela želi raspravljati  s uglednim filmskim gostima.

Festival nakon glavnog događanja u Stockholmu tijekom proljeća i ljeta nastavlja putovati i prikazivati odabrane uratke  u drugim gradovima Švedske i Norveške.

Film “I love YU” je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Komentiraj