Film i književna večer za Dan sjećanja na žrtve Vukovara

hina

Dan sjećanja na žrtve Vukovara obilježit će se u petak, 17. studenoga i s dva kulturna događanja  u Zagrebu – projekcijom dokumentarnog filma “Zagreb u Vukovaru” redatelja Željka Senečića i glazbeno-pjesničkim susretom “Grad”, posvećenom Vukovaru i Siniši Glavaševiću.

Senečićev film “Zagreb u Vukovaru” bit će prikazan u Kinoteci, dok će se “Grad” održati u Hrvatskom društvu pisaca, a ulaz je na oba događanja slobodan, najavljeno je iz Centra za kulturu i film Augusta Cesarca.

Dokumentarni film “Zagreb u Vukovaru” u režiji Željka Senečića, nastao prema tekstu Pavla Pavličića, donosi priču o braniteljima grada Vukovara podrijetlom iz Zagreba.

“Činjenica da stižu iz zagrebačke brigade povezivala je čak 232 branitelja Vukovara, a u bitci za Vukovar živote su dala 72 zagrebačka branitelja koji su poginuli u vojnim operacijama ili su bili ubijeni na Ovčari, a 14 ih se još traži”, ističe se.

Prikazujući zasluge Zagrepčana u obrani Vukovara sve do samog njegova pada, film istražuje sudbinu zagrebačkih branitelja Vukovara i rekonstruira njihov ratni put.

U sklopu glazbeno-pjesničkog susreta “Grad”, koji organiziraju Centar za kulturu i film Augusta Cesarca i Hrvatsko društva pisaca, odabrane tekstove priča novinara Siniše Glavaševića ubijenog u Vukovaru interpretirat će dramski umjetnik Rene Medvešek, kojega će sa svojim pjesmama na gitari pratiti pjesnik, skladatelji i pjevač Čedo Antolić.

Komentiraj