Film ‘Ghandi’ je pokazao jednu od najprestižnijih filmskih produkcija svog vremena

‘Ghandi’, britansko-indijski biografski film u režiji Richarda Attenborougha, svoju je premijeru imao 30. studenog 1982. u New Delhiju. Radnja prikazuje život Mahatme Ghandija, znamenitog borca za nezavisnost Indije od Britanskog Carstva.

Posvećen jednoj od najvažnijih ličnosti 20. vijeka, ‘Ghandi’ je pokazao jednu od najprestižnijih filmskih produkcija svog vremena. Snimao se na lokacijama u Indiji, gdje je Ben Kingsley, koji je tumačio naslovnu ulogu, dočekivan kao božanstvo. Za scenu u kojoj je rekonstruiran Ghandijev pogreb je angažirano čak 300.000 statista, što je prema Guinessovoj knjizi rekorda, čini najmasovnijom scenom u povijesti  filma. Film je doživio brojne pohvale od strane kritike, a nagrađen je i s nizom Oscara, uključujući Oscar za najbolji film te za za najboljeg glumca koga je osvojio Kingsley.

Gandhi je 1893. izbačen sa južnoafričkog vlaka jer kao Indijac nije mogao putovati u prvom razredu. Tada je shvatio kakvi su zakoni protiv Indijaca te je odlučio pokrenuti nenasilnu protestnu kampanju za prava Indijaca u Južnoj Africi. Nakon mnogobrojnih uhićenja i neželjene svjetske pažnje, vlada je napokon popustila u priznavanju prava za Indijce, no ne i za domorodačko crnačko stanovništvo Južne Afrike. Nakon te pobjede, Gandhi je pozvan natrag u Indiju gdje je dočekan kao nacionalni junak te zamoljen da preuzme borbu za indijsku neovisnost od Britanskog carstva. Pristao je i pokrenuo nenasinlu kampanju nevjerojatnih razmjera, koordinirajući milijune Indijaca diljem zemlje.

 

Komentiraj