Film “Blizanac” propao u kinima, producenti zbrajaju gubitke

Prošlog vikenda u američkim se kinima počeo prikazivati akcijski film redatelja Anga Leeja „Blizanac“ (Gemini Man) s Willom Smithom u glavnoj ulozi. Mjesecima prije premijere o filmu se pisalo zbog revolucionarnog Leejevog pristupa filmskog „pomlađivanja“ pa tako Will Smith glumi u dvije uloge, u drugoj je prikazan u mlađoj verziji. Ujedno, Lee je koristio „high frame rate technology“. Međutim, neposredno prije premijere pojavili su se problemi jer su kritičari hvalili tehnološku stranu filma, ali su popljuvali priču filma tako da na Rotten Tomatoes „Blizanac“ ima mizernu ocjenu od 25 posto.

Proračun filma iznosio je 140 milijuna dolara, dok je na marketinšku promociju potrošeno više od 100 milijuna dolara. Kompanije Paramount i Skydance uložile su po 35 posto iznosa u film, dok su kineske kompanije Fosun i Alibaba uložile 25 i 5 posto. Film se prije deset dana počeo prikazivati i u europskim kinima pa je tako u prvom vikendu film u hrvatskim kinima imao 7600 gledatelja što je malo s obzirom da je pušten u 75 kopija.

U prvom vikendu film je u američkim kinima zaradio samo 20,5 milijuna dolara, dok je u drugom vikednu zabilježen pad od čak 59 posto tako da trenutna zarada iznosi 36,5 milijuna dolara. U ostatku svijeta film je do sada zaradio 82 milijuna dolara, ali i to je manje od očekivanog tako da se producenti filma suočavaju s gubitkom od 75 milijuna dolara.

Redatelj Ang Lee poznat je po filmovima „Planina Brokeback“ i „Pijev život“ za koje je osvojio Oscara za najboljeg redatelja. Zainteresiran za tehnološki napredak, Leejev prethodni film „Billy Lynn’s Long Halftime Walk“ također je koristio „high frame rate technology“ te je također financijski propao.

Komentiraj