Filipović o bajkama i Škori, Tomaševića pozvao da kaže što nudi osim aktivizma i razvijanja trasparenata

Kandidat HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika Davor Filipović u subotu je na konferenciji za novinare najavio novi model upravljanja gradom. On se, kako je rekao, temelji a odgovornom upravljanju gradskim financijama – transparentno će se trošiti samo ono što se uprihodi, a oporba će se uključiti u kontrolu natječaja.

“Ključ odgovornog upravljanja financijama Grada Zagreba je da će se u budućnosti trošiti onoliko koliko se uprihodi, što nikako posljednjih godina nije bio slučaj. Da bi mogli trošiti onoliko koliko uprihodimo, potrebno je podići razinu transparentnosti na najveću moguću razinu”, rekao je novinarima Davor Filipović.

Već dugi niz godina, podsjetio je, u proračunu Zagreba ne postoji višak te dodao da je zbog lošeg upravljanja gradskim financijama došlo do situacije gdje je akumulirani manjak na kraju 2019. iznosio preko 1,3 milijardu kuna. S obzirom na tešku 2020. godinu, Filipović očekuje i veći gubitak.

Rashodovnu stranu proračuna, smatra, treba staviti pod kontrolu pa tako najavljuje da će nakon pobjede na izborima preispitati svaku stavku materijalnih rashoda, voditi računa o gradskoj imovini, refinancirati gradske kredite te smanjiti broj gradskih ureda.

Davor Filipović najavio je i nakoliko promjena vezanih za transparentnost – građanima će omogućiti da u realnom vremenu putem interneta vide svaku kunu koja se troši, a svi radovi u gradu imat će natpis gdje će ljudi na licu mjesta vidjeti zašto se nešto radi, po kojoj cijeni, koji je rok i tko to radi. najavio je i da će se za sve gradske pročelnike i direktore gradskih poduzeća uvesti imovinske kartice. Kandidat HDZ-a najavio je i uvođenje međunarodnog antikorupcijskog standarda ISO 37001, kojim će se detektirati ključna područja gdje može doći do koruptivnih radnje te kreirati procedure kako bi se takve stvari otklonile i prevenirale.

“Ono što je u tom kontekstu jako važno su javni natječaji. Uključit ću oporbu, kolegu Tomislava Tomaševića (Možemo!) i Joška Klisovića (SDP) u direktan nadzor javnih natječaja pa se više nikada neće moći dogoditi da projekti poput sljemenske žičare s 300 milijuna kuna odu na 750 milijuna kuna”, kazao je Filipović i dodao da će uštedama, odgovornim upravljanjem financijama, EU sredstvima i pomoći Vlade Zagrebu, u vidu toga da će cjelokupan iznos poreza na dohodak ići Zagrebu, Grad imati dovoljno novca da preuzme plaćanje kamata za građane koji su najteže pogođeni potresom, da osigura besplatan vrtić i udžbenike te da građani zadrže sva socijalna prava koja trenutno imaju.

Svim zapsolenicima u Gradskoj upravi i poduzećima poslao je poruku da ‘nitko od njih neće završiti na cesti’.

Kandidat platforme Možemo! Tomislav Tomašević prije nekoliko dana izjavio je da se veseli debati s protukandidatima koji se noćima pripremaju za tematiku grada. “Pozivam ga da ne poziva takve kandidate na debatu nego da se odazove mom pozivu pa da sugrađani vide što on osim aktivizma, prosvjeda i razvijanja transparenata nudi našem gradu”, poručio je Filipović.

‘Neka Škoro kaže kako je novcima od kućica i parkinga gradio svoj dvorac’

Komentirao je i Miroslava Škoru, koji je u subotu ujutro predstavio svoju kandidaturu za gradonačelnika Zagreba. Pritom je predsjednik Domovinskog pokreta Davora Filipovića nazvao ‘Trnoružicom koja se probudila nakon četiri godine’. Kandidat HDZ-a odgovorio mu je da mu se čini da je Škoro taj koji je spavao. “Da nije spavao, vidio bi da sam bio najveći kritičar pokojnog gradonačelnika Bandića u Skupštini. A kad smo kod bajki, ne bi bilo loše da ljudima kaže kako je novcima od adventskih kućica i najskupljeg parkinga gradio svoj dvorac dok sam ja kritizirao rad Gradske uprave i nudio rješenje”, rekao je.

Poručio je i da kandidatura Miroslava Škore nije opasnost nikome u ovoj političkoj utrci, a najmanje njemu. “On je najhrabriji političar na hrvatskoj političkoj sceni jer se odlučio kandidirati tek nakon što se osobno uvjerio da je pokojni gradonačelnik pokopan. Čini mi se da se on u ovu političku utakmicu vraća kao refren u pjesmama da bi doživio još jedan politički poraz”, ocijenio je Filipović.

‘Samo ja i Tomašević baratamo tematikom’

O postizbornoj koaliciji Filipović kaže da će za stol sjesti sa svima koji gradu žele dobro i dodao: “Škoro neće biti relevantan faktor”. Upitan koga vidi kao protukandidata u drugom krugu, odgovorio je da nitko tko ne poznaje gradske teme ne može biti ozbiljan konkurent te da je jasno kako su on i Tomašević jedini koji barataju tematikom. “Očekujem ozbiljnu političku utakmicu u drugom krugu”, rekao je Filipović i izrazio uvjerenje da će u toj utakmici pobijediti – on.

Novinarima je kazao i kako je prljava kampanja već počela. Kaže da je u jednom listu puštena lažna naslovnica, pa objavljena lažna anketa anketa koja ga ne stavlja na drugo mjesto, a nakon smrti gradonačelnika pušten je “žestoki spin” da ga se mijenja kao kandidata.

“To je najveći apsurd do sada. Sve to jasno upućuje na prljavu kampanju”, zaključio je Davor Filipović.

Komentiraj