Filipović ne odustaje: “U godinu dana možemo u Zagrebu sagraditi tvornicu i pokrenuti proizvodnju cjepiva”

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović ne odustaje od svoje ideje da, postane li gradonačelnikom, u Zagrebu sagradi tvornicu cjepiva protiv koronavirusa. Štoviše, Filipović Zagreb planira pretvoriti u – “centar biofarmaceutske industrije”.

“Uzimajući u obzir trenutak u kojem se nalazimo, tešku korona krizu i nedostatak cjepiva u cijelom svijetu, najavio sam gradnju tvornice cjepiva protiv koronavirusa. Takve tvornice su napravljene u Njemačkoj i Nizozemskoj”, rekao je Filipović za HTV.

Na pitanje zašto se odlučio na taj potez uzevši u obzir da će trebati mnogo vremena da bi se tvornica sagradila, dok se dobiju licence za cjepiva i dok se cijela proizvodnja pokrene, Filipović odgovara kako se cijeli proces može dogoditi u godinu dana. “Postoji tehnologija da se to može napraviti kroz godinu dana. U Srbiji je najavljena gradnja iste takve tvornice i najavili su da će biti gotova do kraja godine. Stalni su upiti iz Europske unije tko može ponuditi proizvodne kapacitete. Mi imamo tradiciju cijepljenja od 1893., u ovom gradu je stvoren Sumamed, moja ideja je iskoristiti ovu krizu kao šansu da se pozicioniramo kao centar biofarmaceutske industrije”, izjavio je Davor Filipović.

Dodao je kako je bio ismijan za svoju ideju, ali kako ne zna zašto svi misle da je uspjeh rezerviran za druge te kako on vjeruje u Hrvatsku.

Govorio je i o stanju u gradu Zagrebu. “Kada se priča o bilo kojem projektu u gradu, percepcija je takva da se uvijek osjeti miris korupcije koji osjete čak i oni koji su zbog bolesti COVID izgubili njuh. Iz tog razloga važno je ponuditi novi model upravljanja gradom.”

Na pitanje koje su najvažnije točke njegovog programa, odgovorio je: odgovorno upravljanje gradskim financijama, transparentna i uspješnija obnova grada i kapitalni projekti.

“Kada govorimo o odgovornom upravljanju financijama grada Zagreba, mislim da je to uvjet bez kojeg se ne može da bismo mogli razgovarati o bilo čemu drugome. Poznato je da je proračun Zagreba dugi niz godina u potpunosti devastiran”, kazao je.

“Prošle godine u rujnu kada su financijski izvještaji pokazali manjak od milijardu i 300 milijuna kuna rekao sam da ako se napravi radikalan zaokret u upravljanju financija da ćemo doživjeti crnu sudbinu Detroita, američkog grada koji je 2013. godine bankrotirao. Treba trošiti koliko prihodimo, što do sada nije bio slučaj, uvijek se trošilo puno više. Postoji nekoliko načina kako podići transparentnost, jedan način je da se svaku potrošenu kunu u proračunu naši sugrađani mogu vidjeti, za što je točno potrošena, jer je to novac sviju nas. Također ću inzistirati na uvođenju imovinskih kartica svih pročelnika u gradskoj upravi i direktora gradskih poduzeća”, rekao je i najavio da će, pobijedi li, Grad preuzeti plaćanje kamata na kredite onima koji su kredite uzeli kako bi poslije potresa obnovili svoju imovinu.

Komentiraj