EPA/HOW HWEE YOUNG

FILIPINSKI PREDSJEDNIK ‘Bombardirat ću škole koje rade ilegalno i uče djecu da se bore protiv vlade’

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte izjavio je da će izvršiti zračne napade na plemenske škole za koje tvrdi da poučavaju “subverziju i komunizam te inspiriraju učenike za pobunu”.

“Bombardirat ću te škole. Iskoristit ću vojsku i zračne snage… jer radite ilegalno i učite djecu da se bune protiv vlade”, izjavio je Duterte na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Humanitarne organizacije odmah su reagirale na ovu izjavu, a Human Rights Watch je upozorila da bi ostvarenje ovih prijetnji predstavljalo ratni zločin.

Duterte je prijetnju uputio školama koje vodi nemuslimanska etnička manjina Lumad, a uslijedila je nakon okršaja između maoističkih pobunjenika i vlade na otoku Mindanao.

Nevladina organizacija Save Our Schools Network objavila je da je u posljednjih godinu dana izvršeno čak 68 vojnih napada na 89 škola Lumada.

“Poziv na napade na škole znači da Duterte naređuje vojsci da čini ratne zločine”, izjavio je Carlos Conde iz Human Rights Watch.

Duterteova vlada je pokrenula krvavi ‘rat protiv droge’ u kojem je ubijeno oko 7000 ljudi.

U subotu je na Mindanau produljeno izvanredno stanje do prosinca, a dosad je u borbi protiv ISIS-a na tom području poginulo više od stotine vojnika.

Komentiraj