Filipini započeli evakuaciju tisuća stanovnika zbog vulkanskih aktivnosti

Filipinske vlasti naredile su evakuaciju 8000 stanovnika i otkazani su svi letovi prema Manili nakon što je vulkan Taal u nedjelju počeo izbacivati pepeo i osjetila su se podrhtavanja.

Filipinski Institut za vulkanologiju i seizmologiju podigao je razinu sigurnosti zbog vulkana Taal na “razinu tri” koja upućuje na moućnost “opasnih erupcija u nekoliko tjedana”.

Najviša razina je razina pet, kada se već odvija magmatska erupcija.

Institut je preporučio evakuaciju stanovnika na području vulkana Taal i dvije obližnje “visokorizične” općine u pokrajini Bantagas te upozorio na “mogući vulkanski cunami”.

Iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama rekli su novinarima da je ugroženo oko 8000 stanovnika, a evakuacija je već započela.

Čelnik Instituta Renato Solidum savjetovao je zajednicama oko jezera Taal da poduzmu predostrožne mjere jer je moguće zagađenje jezera Taal zbog vulkanskih aktivnosti.

U provinciji Caviti škole se u ponedjeljak zatvaraju, a stanovnike pozivaju da ne izlaze iz kuće.

Eksplozija i izbacivanje pepela mogli su se vidjeti iz obližnjeg grada Tagaytaya, popularnog turističkog odredišta.

“Ručali smo kada smo čuli tutnjavu. Vulkan je izbacio užareno kamenje. Nisam očekivao da ću vidjeti takav spektakl, samo smo došli jesti”, rekao je Jon Patrick Yen, gost restorana u Tagaytayu.

Komentiraj