Filipini: u vjerskoj procesiji u čast Crnog Isusa više od milijun ljudi

Autor:

epa05091129 Filipino barefoot Catholics carry a replica of the Black Nazarene during a procession ahead of the Black Nazarene feast day celebrations in Manila, Philippines, 07 January 2016. The procession of the Black Nazarene is expected to draw millions of barefooted Catholic devotees to Manila on 09 January, according to a Manila police official.  EPA/FRANCIS R. MALASIG

Više od milijun bosonogih hodočasnika u subotu se pridružilo filipinskoj najvećoj vjerskoj procesiji u čast višestoljetna kipa Isusa Krista, rekli su dužnosnici.

Neki su hodočasnici prenoćili u manilskom parku gdje je kip Crnog Isusa Nazarećanina izložen dva dana kako bi ga štovatelji mogli ljubiti ili dodirnuti maramicom.

“Hodočasnici su kao vodeni val”, rekao je Johnny Uy, predstojnik ureda civilne obrane u Manili te dodao: “Očekujemo da će se kasnije procesiji priključiti još ljudi”. Uy je rekao da je procijenjeno kako je u povorci oko 1,5 milijuna ljudi koji će hodati više od šest kilometara što bi moglo potrajati više od 20 sati.

Više od 400 osoba zatražilo je liječničku pomoć zbog raznih ozlijeda, vrtoglavice i nesvjestice, a jedna je osoba preminula od srčanog udara.

Vlasti očekuju da će do večeri doći nekoliko milijuna ljudi. Procesija u čast Crnog Isusa Nazarećanina jedan je od najvećih vjerskih događaja u većinski katoličkim Filipinima, gdje su više od 80 posto stanovnika vjernici.

Vjeruje se da je drveni kip brodom dovezen iz Meksika u Manilu 1606. godine, a donijeli su ga španjolski misionari.

Brod je zahvatio požar, no drveni kip, osim što je potamnio, ostao je neoštećen i cjelovit, te dobio ime Crni Isus Nazarećanin.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)