Filipini raskidaju ugovor o obrani sa Sjedinjenim Državama

Filipini su u utorak službeno obavijestili Sjedinjene Države da raskidaju sporazum o obrani iz 1999., objavilo je ministarstvo vanjskih poslova unatoč upozorenjima da bi takav korak mogao narušiti sigurnost zemlje.

Obavijest o raskidu ugovora VFA (Visiting Forces Agreement) zaključenog 1999., poslana je američkom veleposlanstvu u Manili, rekao je ministar vanjskih poslova Filipina Teodoro Locsin.

VFA osigurava zakonski okvir za ulazak američkih snaga na Filipine radi obavljanja zajedničkih vojnih vježbi s filipinskim obrambenim snagama.

Prošli tjedan Locsin je upozorio da će se ukidanje VFA odraziti na više od 300 zajedničkih vojnih vježbi koje pomažu jačati sposobnosti filipinske vojske.

Ukidanje može imati “učinak zamrzavanja gospodarskih odnosa”, rekao je.

SAD je osigurao više od 500 milijuna dolara za pomoć sigurnosti Filipina između 2016. i 2019. godine.

Američki vojnici također pomažu obavještajnim informacijama filipinske snage u borbi protiv krijumčarenja ljudi, kibernetičkih napada, trgovine drogom i terorizma.

Predsjednik Rodrigo Duterte prvi put je zaprijetio SAD-u raskidom ugovora kada je Washington ukinuo turističku vizu senatoru Ronaldu Dela Rosi, bivšem ravnatelju policije.

Dela Rosa je provodio u djelo Duterteovu politiku nulte stope tolerancije na droge kojom je po  kratkom postupku pogubljeno  više od 5000 osumnjičenih raspačivača i konzumenata droge.

Komentiraj