Filipinski ministar vanjskih poslova izjavio je u utorak da je odbio prijedlog kineskog šefa diplomacije da Filipini “zanemare” prošlotjednu odluku međunarodnog arbitražnog suda, koji je presudio da pretenzije Kine na 85 posto Južnokineskog mora mora krše ekonomska i suverena prava Filipina te da krenu u bilateralne pregovore o svom teritorijalnom sporu “izvan” presude suda.

Ministar Perfecto Yasay je rekao da je odbio ponudu o održavanju pregovora “izvan” presude ili “zanemarujući” sudsku odluku.

Prošli tjedan je Stalni arbitražni sud u Den Haagu presudio da ne postoje dokazi da je Kina kroz povijest imala ekskluzivnu kontrolu nad tamošnjim vodama i resursima.

“(Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi,) je zatražio od nas da prihvatimo bilateralne pregovore, ali izvan presude ili zanemarujući arbitražnu odluku”, kazao je Yasayu intervjuu za postaju ABS-CBN.

“Rekao sam mu da to nije u skladu s našim ustavom i našim nacionalnim interesom.”

Kina je odmah nakon presude priopćila da ne “priznaje i ne prihvaća” tu odluku.

Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južnokinesko more, uključujući grebene i otoke koje i drugi smatraju svojima. Riječ je o energetski bogatom području kojim svake godine morskim putem prođe 5 bilijardi dolara prometa.

Sud u Haagu rekao je kako je Kina prekršila filipinsku suverenost te da čini “veliku štetu okolišu koraljnih grebena” gradeći umjetne otoke.

Yasay se sastao sa svojim kineskim kolegom na marginama Azijsko-europskog sastanku na vrhu (ASEM) u Mongoliji prošli tjedan.

Komentiraj