Filip Zavadlav prebačen u bolnicu Vrapče, počelo je psihijatrijsko vještačenje

Branko Šerić, odvjetnik osumnjičenog trostrukog ubojice Filipa Zavadlava, potvrdio je u utorak da je njegov klijent prebačen iz Svetošimunske u bolnicu Vrapče, gdje je počelo psihijatrijsko vještačenje. Zavadlav će, kaže, u Vrapču boraviti dok traje vještačenje što ovisi o psiholozima i psihijatrima koji s njim razgovaraju.

“On boravi u Vrapču dok traje vještačenje. Tamo može biti dan-dva ili duže, sve ovisi o psihijatrima i psiholozima koji ga vještače”, rekao je Šerić za Dnevnik.hr i dodao kako je jučer htio posjetiti svog klijenta, ali je on u vrijeme posjeta bio na vještačenju.

Šerić je Zavadlava posjetio prije tjedan dana i tada je kazao da njegov klijent vjerojatno uopće nije svjestan što je bilo.

“Očekujem da će se istražni zatvor produljiti. Nije samo pitanje kad će završiti vještačenje, nego je takva kvalifikacija najteža moguća. Pokušao sam mu objasniti da ne treba očekivati da će izaći iz istražnog zatvora”, objasnio je Šerić i tvrdi da nastavak suđenja ovisi o vještačenjima.

Stručnjaci iz Klinike za psihijatriju Vrapče će s Filipom provesti niz intervjua kako bi utvrdili je li u trenutku kad je pucao u tri muškarca bio ubrojiv, smanjeno ubrojiv ili neubrojiv. O njihovoj procjeni ovisit će njegov ostatak života. Ako utvrde da je bio neubrojiv, neće moći kazneno odgovarati za ono što je učinio. Ako ipak utvrde da je Filip Zavadlav bio ubrojiv u trenutku počinjenja pokolja, prijeti mu najstroža moguća kazna do 50 godina zatvora, pišu 24sata.

Intervjui se provode tako da psihijatar i psiholog kroz razgovor utvrđuju boluje li sugovornik od psihičkih bolesti te je li ovisan o alkoholu ili drogama.

Također, uzimaju se i anamnestički podaci koji se odnose na rast i razvoj sugovornika, njegovo osobno i radno okruženje, interakciju s obitelji. Važno je da Zavadlav surađuje, jer će u slučaju šutnje vještacima biti otežano postavljanje nalaza. Kod ovakvih situacija vještaci nisu ograničeni vremenom.

Komentiraj