Filip Zavadlav nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora

Na Županijskom sudu u Splitu u utorak je izrečena presuda 26-godišnjem Filipu Zavadlavu, kojem se sudilo zbog ubojstva trojice muškaraca prošle godine u Splitu.

Zavadlav je proglašen krivim te nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora. Zavadlav je za svako od ubojstva koja je počinio dobio po 15 godina zatvora. Objedinjena je kazna zatvora u trajanju od 40 godina.

Njegov odvjetnik Branko Šerić već je ranije najavio da će podnijeti žalbu na presudu. Zavadlav će ostati u pritvoru do pravomoćnosti presude.

U obrazloženju presude navodi se kako je utvrđeno da je Zavadlav počinio tri kaznena djela ubojstva i jedno kazneno djelo posjedovanja oružja, te općeopasnu radnju.

“Ovaj događaj je jedan od najbrutalnijih događaja, ne samo u Dalmaciji nego i u Hrvatskoj. Držimo da će se ovom sankcijom utjecati na sve ljude da ne čine kaznena djela, kroz jačanje svijesti o odgovornosti”, kazala je sutkinja Višnja Strinić.

Za otegotne okolnosti uzeta mu je činjenica da je koristio automatsku pušku pored koje žrtve nisu imale šanse kao i to da do danas nije izrazio sućut obiteljima ubijenih. Kao olakotne okolnosti uzete su bitno smanjena ubrojivost i teške obiteljske prilike.

Optužnica ga je teretila da je 11. siječnja 2020. godine s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motorima. Osim za trostruko teško ubojstvo, teretilo ga se i za nedopušteno posjedovanje oružja te općeopasnu radnju.

Državno odvjetništvo zatražilo je da se Zavadlava zbog trostrukog ubojstva osudi na 50 godina zatvora. Zavadlavov odvjetnik Branko Šerić u završnom je govoru još jednom ustvrdio da je Zavadlav bio neubrojiv. Najavio je i žalbu na presudu.

U 13 sati presuda Zavadlavu, tužitelj traži 50 godina zatvora

Komentiraj