Marko Prpic/PIXSELL

Filharmonijski bal i ove godine u maniri bečkih novogodišnjih koncerata

I ove godine, 30. prosinca, u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog održat će se Filharmonijski bal, tradicionalni koncert Zagrebačke filharmonije u maniri bečkih novogodišnjih koncerata. Orkestrom će ravnati dirigent Ivan Hut, uz solističke nastupe sopranistice Ilijane Korać Teklić i baritona Leona Košavića te Djevojačkog zbora Zvjezdice. Na Filharmonijskom balu publiku očekuje bogat glazbeni program, na kojem će se naći neki od najljepših novogodišnjih valcera, arija i polki koji odvode u svijet bečkih dvorova, glazbene raskoši i prepoznatljivih novogodišnjih melodija vedrog i plesnog karaktera, uključujući i nezaobilazne klasike poput ‘’Radetzky marša’’. Program ovogodišnjeg Bala prati proslavu 100 godina rođenja velikog američkog skladatelja Leonarda Bernsteina koje ove godine, kroz program novogodišnjih balova i prigodnih koncerata, obilježavaju i druge velike svjetske filharmonije – Milana, Berlina, Beča i New Yorka. Osim Bernsteinovih, na Balu će se izvesti kompozicije i drugih skladatelja, ponajviše nezaobilaznog Johanna Straussa.

Počeci kreiranja programa Filharmonijskog bala kreću krajem 80-ih godina. Ipak, 1995. smatra se službenim početkom Filharmonijskog bala – 30. prosinca 1995., pod ravnanjem dirigenta maestra Johannesa Wildnera, održan je prvi Filharmonijski bal koji se od tada tradicionalno održava svake godine na isti datum. Nagrada Zagrebačke filharmonije ‘’Mladi glazbenik godine’’ prvi put dodijelila se 1991., a od 1995. tradicionalno se dodjeljuje na svim Balovima.

Ivan Hut je 36-godišnji dirigent i violist iz Pule koji je 2005. diplomirao u klasi prof. Milana Čunka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Godine 2014. upisao je i studij dirigiranja na Hogeschool voor de kunsten Codarts u Rotterdamu, u klasi prof. Hansa Leendersa. Za vrijeme svog školovanja u Nizozemskoj pohađao je usavršavanja kod Kennetha Montgomeryja i Etiennea Siebensa: „Sa Zagrebačkom filharmonijom surađivao sam na prošlogodišnjem Božićnom koncertu i suradnju pamtim kao vrlo uspješnu. Orkestar je tehnički na visokom nivou, ali ono što je najvažnije, reagira na dirigenta i vrlo brzo dolazi povjerenje orkestra, što pomaže dirigentu da ostvari svoje zamisli. Iznimno sam počašćen što imam priliku i ove godine surađivati s Filharmonijom“.

U sklopu Filharmonijskog bala nastupit će Ilijana Korać Teklić i Leon Košavić te zbor Zvjezdice.

„Ovo mi je prvi put da surađujem s ovim solistima i zborom, ali uz svjesnost njihove izvrsnosti mislim da će Bal biti pun energije, zabave i dobrog ugođaja. Publiku očekuje glazbeno putovanje od Amerike do Beča kroz valcer, ples i radost muziciranja.“

Nakon koncerta u Velikoj dvorani, posjetitelji će biti pozvani na ples i druženje u predvorje, gdje će ih uz plesne evergreene i poznate melodije zabavljati Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Josipa Cvitanovića.

Komentiraj