FIFA osnovala fond za isplatu neisplaćenih nogometaša

Krovna svjetska nogometna kuća (FIFA) i sindikat nogometaša (FIFPro) postigli su dogovor o osnivanju fonda za nogometaše – FIFA FFP (FIFA Fund for Football Players). Riječ je o fondu čijim je osnivanjem cilj pružiti financijsku podršku nogometašima koji nisu isplaćeni sukladno ugovorenim obvezama ili su u nemogućnosti naplatiti svoja potraživanja od klubova.

FIFA je u ovu svrhu rezervirala 16 milijuna dolara za period do 2022. godine, a iznos će biti raspodijeljen na sljedeći način: 3 miljuna dolara za 2020. godinu, 4 milijuna za 2021. i 4 milijuna za 2022. godinu, dok je 5 milijuna dolara rezervirano za retroaktivnu zaštitu igrača, odnosno za plaće onih nogometaša čija su neisplaćena potraživanja trebala biti isplaćena u periodu od sprnja 2015. do lipnja 2020. godine.

Osim fonda bit će uspostavljen i nadzorni odbor koji će činiti predstavnici FIFA-e i FIFPro-a, isti će biti zaduženi za procesuiranje zahtjeva za dobivanjem sredstava iz fonda. Iz FIFA-e navode da iz fonda neće biti moguće povući puni iznos neisplaćenih ugovorenih primanja, no izražavaju nadanja da će dodijeljena sredstva ipak biti svojevrsna sigurnosna mreža za igrače koji se nađu u takvoj situaciji.

Temelj uspostavljanja ovog oblika suradnje između FIFA-e i sindikata je i FIFPro izvještaj o uvjetima rada u profesionalnom nogometu iz 2016. godine, a FIFA podsjeća da je zbog neisplate plaća igračima 2019. godine promijenjen i Disciplinski pravilnik u kojem je propisan detaljniji okvir o postupanju pri neisplati plaća, pogotovo u slučajevima kada klub koji je dužnik dobiva tzv. sportskog nasljednika ili kada se osnivaju potpuno novi klubovi kako bi se izbjegla isplata zaostalih obveza.

Philippe Piat, predsjednik FIFPro-a je povodom objave osnivanja fonda izjavio: “Više od pedeset kluba iz dvadeset država je ugašeno u posljednjih pet godina, što je posljedično dovelo mnogo nogometaša u neizvjesne vode. Ovaj fond pružat će potporu igračima koji se nađu u takvim situacijama i njihovim obiteljima. Većina ovih klubova ugašena je s namjerom izbjegavanja ispunjavanja obveza, da bi se odmah osnivali navodni novi klubovi koji bi preuzeli sportsko nasljeđe ugašenih klubova. FIFPro je dugo upozoravao na beskurpuloznost ovakve prakse i zahvaljuje se FIFA-i za obračunavanje s istom kroz dopune propisa Disciplinskog pravilnika”.

Fond će s radom početi prvog srpnja ove godine.

Komentiraj