FIFA: Nogometaši će znakom X prijavljivati sucu rasističko ponašanje

Autor:

Photo: EPA

Nogometaši će na utakmici sada moći sucu prijaviti rasističku gestu ili riječ tako što će rukama napraviti znak X, objavila je u petak FIFA u sklopu borbe protiv diskriminacije koja potkopava ovaj sport


Upravno tijelo svjetskog nogometa priopćilo je da bi rasizam bio poseban prekršaj u sportskom disciplinskom kodeksu, sa strožim sankcijama uključujući gubitak utakmice.

Globalni stav protiv rasizma zauzet je tijekom godišnjeg kongresa 211 članica FIFA-e u Bangkoku, nakon nekoliko mjeseci konzultacija s igračima koji su pretrpjeli zlostavljanje od protivnika ili navijača.

Zvijezda Real Madrida Vinicius Jr jedan je od najglasnijih glasova protiv rasizma u nogometu. Često na meti uvreda ovog tipa na španjolskim stadionima, 23-godišnji brazilski napadač nedavno je briznuo u plač dok je na konferenciji za novinare govorio o ovoj borbi protiv diskriminacije.

IZBACITE IZRAEL Palestinski savez FIFA-i: ‘Maknite ih iz nogometa. Lopta je u vašim nogama’

Nekoliko nogometnih utakmica, posebice u Europi, dodatno je prekinuto posljednjih tjedana zbog rasističkih izgreda na tribinama, zbog čega su suci ponekad bili prisiljeni prekinuti utakmice.

“U nogometu postoje problemi”, priznao je u travnju predsjednik Međunarodne federacije Gianni Infantino, pozivajući na ujedinjenje u borbi protiv rasizma i nasilja na stadionima.

NOGO-TENIS Treneri će usred utakmice dvaput moći zatražiti dodatne VAR provjere

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.