FIFA neće sankcionirati klubove zbog neisplate plaća igračima u trenucima totalnog zastoja nogometne industrije?

Reuters je u posjedu dokumenta koji će danas tijekom dana biti predmet rasprave FIFA radne skupine formirane povodom suočavanja s posljedicama pandemije novog koronavirusa.

Goruća pitanja nogometne zajednice su dinamika i uopće isplata plaća igračima te kalendari natjecanja. Ključni FIFA dokument koji inače definira obveze i prava u tom segmentu je Pravilnik o statusu i transferima igrača, te će odluke koju budu izglasane zapravo činiti amandmane na trenutno važeće propise spomenutog dokumenta.

Prema saznanjima Reutersa, na raspravi gore spomenute radne skupine bit će predloženo da se ugovori koji trenerima i igračima ističu na datum predviđenog (a zbog koronavirusa neispoštovanog) završetka prvenstva produže do realnog (kasnije odlučenog) zaključivanja ligaških sezona. Termin koji se koristi u ovoj točki nije riječ ‘moraju’, već se predlaže da bi se ugovori trebali produžiti.

U dokumentu se također preporučuje i prilagodba prijelaznih rokova sukladno novim kalendarima natjecanja te apelira na klubove i igrače da pronađu zajednički jezik o isplatama primanja tijekom perioda trenutnog totalnog zastoja nogometne industrije.

U slučaju da zbog trenutno još uvijek apsolutno nepredvidljivih okolnosti dođe do preklapanja sezona u različitim državama, ukoliko se sve stranke drugačije ne dogovore, prioritet na prava igrača će imati oni klubovi u kojima igrači trenutno nastupaju – sve kako bi se zaštitio integritet natjecanja u domaćim prvenstvima.

Isti princip u dokumentu se primjenjuje i na sve ostale nogometne aktivnosti, pa se tako predlaže da one isplate transfernih obeštećenja koje su ugovorena za datume završetka ili početka trenutnih termina domaćih prvenstava, budu odgođena i prilagođena novim terminima, odnosno novim kalendarima natjecanja.

Zaključno se, prema saznanjima Reutersa, može s vrlo velikom sigurnošću utvrditi da FIFA neće donijeti propis kojim će natjerati klubove na unaprijed definirane dinamike isplate primanja igrača, trenera i ostalih djelatnika, već će urigirati da isti dogovore o odgodama isplate i smanjenju primanja postignu transparentnim i otvorenim pregovorima, uvažavajući probleme suprotne strane.

Nogometni sindikat poručio klubovima i igračima da se suzdrže od jednostranih poteza

Komentiraj