Soči, 03.07.2018 - Tiskovna konferencija Hrvatske nogometne reprezentacije u kampu u Sočiju u sklopu Svjetskog nogometnog prvenstva Rusija 2018. Na slici Domagoj Vida. foto "Ušli smo među osam najboljih, ali ne mislimo na tome stati. Naš cilj je otići do kraja. Ostvarili smo veliki rezultat, ali imamo još puno posla," poručio je samouvjereno Domagoj Vida na novinarskoj konferenciji u Sočiju četiri dana prije četvrtfinalnog ogleda protiv Rusije. Vida je priznao kako Hrvatska protiv Danske nije pokazala najbolju partiju, naglasivši kako je pritisak od prolaska bio ogroman. "Protiv Danske nismo pružili najbolju partiju, bio je pritisak da moramo proći tu nesretnu osminu finala. Sada će nam biti lakše. Sada je manji pritisak i dobili smo dodatna krila. Neće biti lako, došli smo blizu i ne mislimo stati." Jeste li nagradili Subu za briljantnu predstavu, zanimalo je novinare. "Zna on što je napravio. Ovaj put je on bio heroj, međutim, ovo je kolektivni sport, a kao kolektiv smo napravili veliku stvar," kazao je. Otkrio je zašto se do četvrtfinala nije pojavljivao pred novinarima. "Dogovor je bio da neću pričati do četvrtfinala. Prije prvenstva sam bio dosta u novinama, pa smo se tako dogovorili s glasnogovornikom," kazao je. Prisjetio se i kako je reprezentacija prije samo šest mjeseci bila u teškoj situaciji, a uči utakmice s Ukrajinom bilo je upitno hoćemo li uopće na SP. "Bili smo u lošoj situaciji, ali znali smo naše kvalitete i uvijek smo najbolji kada je najteže. Sve se više dižemo i imamo se pravo nadati velikom rezultatu. Uz ove igrače i veliku podršku koju imamo u domovini, to je dodatan poticaj. Treba vjerovati da možemo otići do kraja," kazao je Vida. Prokomentirao je svoj odnost sa Subašićem. "Uz nas je posijedio," kazao je Vida sa smiješkom, dodavši: "Suba je svoje kvalitete pokazao na terenu, ali odličan je i kao osoba. Zrači pozitivnom energijom, pokazuje svoje emocije, zaplače kada mu je teško. Čuvamo se i pazimo," kazao je Vida koji je za reprezentaciju upisao 62 nastupa i postigao dva gola. Debitirao je u svom Osijeku 23. svibnja 2010. u u pobjedi protiv Walesa 2-0 ušavši u igru u 80. minuti umjesto Darija Srne. Nakon toga je postao standardni član reprezentacije s kojom je bio na EP-u 2012. u Poljskoj i Austriji, SP-u 2014. u Brazilu, EP-u u Francuskoj 2016. godine, te sada na World Cupu u Rusiji./ds

Međunarodni nogometni savez (FIFA) izrekao je upozorenje hrvatskom reprezentativnom braniču Domagoju Vidi i članu stručnog stožera Ognjenu Vukojeviću koji su nakon četvrtfinalne utakmice na Svjetskom prvenstvu protiv Rusije putem društvenih mreža poslali poruke prijateljima u Ukrajini u kojima Vida kaže “Slava Ukrajini”, dok je Vukojević dodao kako je pobjeda protiv Rusije “za Dinamo i za Ukrajinu”, objavio je Hrvatski nogometni savez (HNS).

Vida i Vukojević su značajan dio igračkih karijera proveli u Ukrajini, a iz HNS-a naglašavaju kako su izrečene poruke bile isključivo odgovor na brojne poruke potpore koje su im stizale iz Ukrajine tijekom Svjetskog prvenstva, s obzirom na dubok trag koji su obojica ostavili u toj državi tijekom svojih klupskih karijera braneći boje kijevskog velikana Dinama.

Neovisno o tomu HNS je upozorio Vidu i Vukojevića, kao i ostale reprezentativce, da se u budućnosti suzdrže od bilo kakvih poruka koje mogu biti interpretirane u političkom kontekstu.

“Žao mi je što je dio medija protumačio na ovakav način našu komunikaciju. Naravno da se nije radilo o političkoj poruci, već samo o zahvali za podršku iz Ukrajine gdje smo igrali dugi niz godina. Nije nam namjera bila bilo koga uvrijediti. Kroz karijeru sam igrao sa suigračima iz puno zemalja i sve ih iznimno poštujem, a kao što imam puno prijatelja u Ukrajini, tako ih imam i među Rusima te sam ponosan na sva ta prijateljstva. Sretan sam što znam ruski jezik, uživam u ruskom gostoprimstvu na ovom natjecanju i duboko se nadam da ova izjava neće biti shvaćena kao ništa drugo nego poruka zahvale prijateljima iz Ukrajine na podršci, ne u utakmici protiv Rusije nego općenito na Svjetskom prvenstvu”, poručio je Vida.

Iz HNS-a dodaju kako to da poruke nisu imale nikakvo političko značenje te da nisu bile usmjerene protiv bilo koga potvrđuju i višegodišnji odlični i prijateljski odnosi HNS-a s Ruskim nogometnim savezom koji će se nastaviti i u budućnosti.

“Hrvatski nogometni savez i hrvatski reprezentativci u potpunosti podržavaju načela borbe protiv svih oblika netolerancije u nogometu, odnosno protiv miješanja politike i sporta”, objavio je HNS u službenom priopćenju.

Komentiraj