FIFA i njene članice poslale oštru poruku klubovima koji teže osnivanju Super lige

Krovna svjetska nogometna kuća (FIFA) danas se, zajedno sa svojim članicama, javnosti obratila zajedničkim priopćenjem na temu osnivanja novog klupskog natjecanja – Super lige, koje bi obuhvaćalo marketinški globalno najzanimljivije svjetske klubove.

“Povodom posljednjih medijskih nagađanja o osnivanju zatvorene europske ‘Super lige’ od strane nekih europskih klubova, FIFA i njenih šest članica (AFC, CAF, Conacaf, CONMEBOL, OFC i UEFA) još jednom ponavljaju i jasno naglašavaju da takvo natjecanje neće biti priznato od strane FIFA-e ni spomenutih kontinentalnih organizacija. Svaki igrač ili klub koji se odluči na sudjelovanje u takvom natjecanju za posljedicu neće imati pravo nastupati u nijednom natjecanju pod okriljem FIFA-e i njenih članica.

Sukladno FIFA i kontinentalnim statutima, sva natjecanja moraju se organizirati i biti odobrena od strane nadležnog tijela sukladno rangu organizacije, od strane FIFA-e na svjetskoj razini, a od ostalih na kontinentalnoj razini. U tom smislu svi kontinentalni savezi priznaju FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo, u njegovom trenutnom i budućem formatu, kao jedino globalno klupsko natjecanje, dok FIFA s druge strane priznaje sva klupska natjecanja organizirana od strane federacija na kontinentalnoj razini.

Univerzalni principi sportskih vrijednosti, solidarnosti, promocije i relegacije, supsidijarnosti temelji su nogometne piramide, koji garantiraju globalni uspjeh nogometa i kao takvi su ugrađeni u FIFA i konfederacijske statute. Nogomet se upravo zahvaljujući ovim principima diči dugom i uspješnom poviješću. Sudjelovanje na globalnim i kontinentalnim natjecanjima uvijek mora biti ostvareno na terenu.” – stoji u zajedničkom priopćenju koje su potpisali Gianni Infantino – predsjednik FIFA-e, Shaikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa – predsjednik AFC-a, Constant Omari – vršitelj dužnosti predsjednika CAF-a, Vittorio Montagliani – predsjednik Concacaf-a, Alejandro Domínguez – predsjednik CONMEBOL-a, Lambert Maltock – predsjednik OFC-a i Aleksander Čeferin – predsjednik UEFA-e.

U prijevodu, svaki klub koji se odluči na sudjelovanje u dugo najavljivanoj i zagovaranoj ‘Super ligi’ više neće imati pravo nastupanja u nacionalnim, kontinentalnim i globalnim klupskim natjecanjima, a svaki igrač (osim klupskih) neće imati pravo nastupati ni na kontinentalnim i globalnim turnirima reprezentacija.

Velik je ovo udarac planovima marketinški najvećih i najpotencijalnijih europskih klubova, koji predvođeni Juventusom, Realom i ostalim velikanima već dugo vremena kroz različite organizacije najavljuju ‘Super ligu’ i ‘ispituju bilo’ nadležnih saveza. Ostaje nam vidjeti je li ovakvim stavom FIFA-e i ostalih konačno zaključena priča o ‘Super ligi’ i hoće li, sada kada su stvari do kraja jasne, zagovornici iste konačno prelomiti žele li se natjecati u ‘zaključanom’ sustavu isključeni od ostatka nogometnog svijeta ili ne.

Priopćenje FIFA-e i ostalih pozdravile su i druge nogometne organizacije, od Europskog udruženja liga, preko udruge navijača SD Europe i ostalih.

Komentiraj