epa

Fiatovi radnici pripremaju štrajk zbog Ronaldovog potpisa za Juventus

Radnici tvornice automobilskog diva Fiat Chryslera u Melfiju na jugu Italije odlučiti su štrajkati nakon što je njezin glavni investitor odlučio platiti 112 milijuna eura poznatom nogometašu Ronaldu kako bi prešao u Juventus.

Nogometni klub i proizvođača automobila kontrolira obitelj Agnelli preko holding kompanije Exor, podsjeća BBC.

Za sindikat USB, odluka o angažmanu poznatog nogometaša znači da Fiat neće ulagati. Poručuju da kompanija mora jamčiti budućnost tisuća ljudi a ne “omogućiti jednom čovjeku da se bogati”.

U sindikatu smatraju “neprihvatljivim” da se milijuni eura troše na kupovinu igrača dok su radnici Fiat Chryslera prisiljeni podnositi “ogromne ekonomske žrtve”.

USB je sazvao štrajk u nedjelju u tvornici u Melfiju na jugu Italije gdje se proizvodi više modela automobila, uključujući Fiat Punto i 500X. Štrajk počinje u nedjelju navečer a trajat će do utorka navečer.

Njegov utjecaj na proizvodnju vjerojatno će biti ograničen, nagađa BBC, podsjećajući da Fiat Chrysler u Italiji ima sedam pogona i da USB ne predstavlja puno radnika u toj zemlji.

Četverogodišnji ugovor o angažmanu Ronalda objavljen je u utorak a potaknuo je bojazni da je talijanski klub možda previše platio 33-godišnjeg napadača, koji je dosada igrao u Real Madridu.

Stručnjak za nogometne financije Rob Wilson sa Sveučilišta Sheffield Hallam smatra pak da bi Juventus trebao zaraditi više nego dovoljno novca da pokrije naknadu za transfer Ronalda i njegovu plaću.

“Juventus će time kreirati značnu moć na tržištu. Ako se tome dodaju značajne šanse da će ojačati momčad, nameće se zaključak da će biti uspješniji uspješniji u talijanskoj ligi i da ćee se rutinski kvalificirati u Ligu prvaka. To pak znači više sponzora i više novca od tv-a i od nagrada”, pojašnjava Hallam za BBC.

Komentiraj