FHP: “U Oluji su počinjeni zločini, ali vlasti Srbije zanemaruju što je prethodilo”

Fond za humanitarno pravo (FHP), ugledna nevladina organizacija za ljudska prava iz Beograda, ustvrdila je u četvrtak, u povodu 26. obljetnice Oluje, kako su “tijekom i nakon” te vojno-policijske operacije počinjeni rasprostranjeni i sistematski zločini prema civilnom stanovništvu srpske nacionalnosti i njegovoj imovini, što je dovelo do raseljavanja oko 200.000 Srba, uništavanja i pljačke imovine, dok je oko 400 Srba koji su odlučili da ostanu u svojim kućama ubijeno”.

Prema podacima Povjereništva za izbjeglice i raseljene osobe Srbije iz  2021. godine, u Srbiji je još 25.330 osoba iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje imaju status izbjeglica, podsjetio je FHP, koji navodi da institucije Srbije te ljude “ne prepoznaju kao civilne žrtve rata”, jer “njihove povrede nisu nastale na teritoriju Srbije već Hrvatske”.

Viktimološki diskurs koji prati državna obilježavanja Oluje u Srbiji “politički zloupotrebljava žrtve i izvučen je iz šireg konteksta rata u Hrvatskoj”, tvrdi organizacija. “Pored toga što su žrtve i njihove obitelji nevidljive za institucije Srbije, na obilježavanjima se ignoriraju činjenice o prisilnoj mobilizaciji izbjeglica po njihovom dolasku u Srbiju, kao i o tome da izbjeglice iz Krajine nisu bile dobrodošle u Srbiji. Osim toga, predstavnici Srbije i Republike Srpske ne spominju kontekst koji je prethodio Oluji i etničko čišćenje nesrpskog stanovništva nakon zauzimanja velikih dijelova Hrvatske od strane različitih srpskih snaga.”

 

Komentiraj