Rektor Damir Boras u utorak je raspustio Studentski zbor Filozofskog fakulteta, ali studenti su danas nastavili najavljivati Plenum i daljnje akcije. Portal Index javlja kkao su danas na Fakultetu viđeni zaštitari koji su trgali plakate koji pozivaju na studentski plenum. Dodaju da je studentima zabranjen ulaz i u posebnu prostoriju koju koriste studentske udruge posljednjih 20 godina.

“Raspuštanje Studentskog zbora još jedan u nizu pokušaja zaustavljanja legitimno pokrenutog postupka razrješenja dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića”, stoji u priopćenju koje je danas izdao Studentski zbor FFZG-a. Dodaju da je upravo Boras raspisao izore za Studentski zbor, a Previšić potvrdio 13 studentskih predstavnika kao jednakopravne članove Fakultetskog vijeća.

“Gotovo godinu i pol nakon provedenih izbora za Studentski zbor, kao i godinu dana nakon početka mandata studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću, dekan i rektor zaključili su da su oba postupka bila nelegalna. Pitanje je zašto onda zbog njih odgovaraju studenti, a ne oni koji su ih raspisali i potvrdili?”, pitaju se. “Studentski predstavnici u Fakultetskom vijeću te članovi raspuštenog Studentskog zbora Filozofskog fakulteta kao legitimni predstavnici svih studenata Filozofskog fakulteta, poduprti od strane svojih kolega, izjavljuju ovom prilikom da će poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi obranili demokratske procedure na svojem fakultetu te kako bi sačuvali ono malo ugleda što je toj instituciji ostalo otkako je Vlatko Previšić zasjeo na mjesto dekana, a Damir Boras na mjesto rektora Sveučilišta u Zagrebu”, zaključuju.

“Ostavka dekana Previšića jedino je rješenje izlaska iz krize upravljanja u koju je samovoljom i opstrukcijom demokratskog odlučivanja doveo Filozofski fakultet”, napisali su iz Inicijative članova/zamjenika Vijeća Filozofskog fakulteta.

Komentiraj