Festival ‘Tko pjeva zlo ne misli’ podsjetio Zagrepčane na neka dobra stara vremena

Saša Novković, Hrvoje Vukov

Ovog se vikenda održao festival ‘Tko pjeva zlo ne misli’, kojim se odala počast najvoljenijem hrvatskom filmu svih vremena. Na zagrebačkom Vidikovcu u parku Maksimir, koji je ujedno i jedno od mjesta gdje se odvija radnja istoimenog filma, u dva dana posjetitelji su se mogli vratiti u Zagreb 30-ih godina, u glazbi, stilu, modi i hrani.

Subota je započela okupljanjem Puhačkog Orkestra ZET-a, osnovanog daleke 1927. godine. Orkestar je nastupio i u samom filmu, a u subotu je nastup odradio i Stjepan Strmečki, jedan muzičara iz originalne postave orkestra u filmu, koji je tada imao 18 godina. Festival ne bi bio pravi bez Mirjane Bohanec, svima poznate kao Ane Šafranek, koja je čak i za ovu prigodu zapjevala s Puhačkim orkestrom te dodatno uljepšala divnu atmosferu. Osim druženja s Mirjanom Bohanec i Puhačkim orkestrom ZET-a, na Vidikovcu je najavljena i predstava ‘Tko pjeva zlo ne misli’ koja je inspirirana filmom.

Rene Medvešek je predstavio kazališno djelo u kojem rekonstruira izumirući dobri duh Zagreba. Predstavljanju su se pridružili glumci koji sudjeluju u predstavi te su se sa zadovoljstvom podružili s Mirjanom Bohanec. Gospodina Fulira u predstavi glumi Krešimir Mikić. Franju Šafraneka glumi Dušan Bućan, Anu Šafranek glumit će Zrinka Cvitešić, a Tetu Minu glumi Ivana Boban.

Subotnji dan završio je najljepši mogući način, projekcijom filma u 21 sat, gdje su posjetitelji se zajedno u jedan glas prisjećali poznatih citata iz filma.

Posjetitelji su kroz festival mogli uživati u pravim glazbenim poslasticama: Mate Matišić Trio, poznati scenarist, dramatičar, skladatelj i muzičar Mate Matišić, koji su izvodili jazz i swing standarde, uz gostovanje pjevačice Lele Kaplowitz, Tvrtko Stipić i Tango Appassionato, koji su približili popularne šlagere od 30-ih do 60-ih godina prošlog stoljeća, uključujući i Ja ljubim, Promenadni Ansambl koji je svojim nastupom približio slušateljima klasičnu glazbu na kvalitetan i zanimljiv način. Plesna glazba, marševi, valceri, polke, uvertire, fantazije, tango, melodije iz opera i opereta, animir-glazba i klasični evergrini bili su na repertoaru za ovaj festival.

Nedjelju, ujedno i zadnji dan festivala zatvorili su Kristijan Beluhan i Ajnemahtec kvartet te Jimmy Stanić i Sexy Boys, legendarni evergreen pjavač i vic maher koji ne posustaje niti u svojim visokim godinama.

Komentiraj