Festival ruskog animiranog filma prvi put u Hrvatskoj

Ovoga vikenda ljubitelji crtića moći će uživati u maestralnim animiranim klasicima i novim ostvarenjima najstarijeg ruskog filmskog studija Soyuzmultfilm

Ovoga vikenda kreću projekcije fantastičnih, originalnih animiranih filmova koje će se održati u okviru Prvog festivala ruskog animiranog filma u Zagrebu od 29. do 31. listopada u Kaptol Boutique Cinema. Projekcije animiranih klasika, ali i novih ostvarenja najstarijega ruskog filmskog studija Soyuzmultfilm održat će se za kino posjetitelje u Zagrebu i Puli. Manifestacija povodom 85. obljetnice legendarne “tvornice crtića” održava se na inicijativu Savezne agencije Rossotrudničestvo i Ruskih novina.

Predsjednica Upravnog odbora filmskog studija Soyuzmultfilm Juliana Slaščeva ističe: „Ove godine legendarni Soyuzmultfilm slavi 85. obljetnicu postojanja. Sada u 21. stoljeću uz našu bogatu tradiciju, kontinuirano se razvijamo, stvarajući nove crtiće za sve uzraste, u svim tehnikama, formatima i žanrovima.“ Posebne, premijerne projekcije najstarijega ruskog filmskog studija animacije održavaju se ove godine prvi put u Hrvatskoj. Zanimljivo je da gosti festivala ne samo da mogu ponovno otkriti klasike, već i vidjeti raznolikost ruskih projekata koji se razvijaju i po kojima su prepoznatljivi diljem Rusije i svijeta.

Festival će biti otvoren 29. listopada 2021. svečanom premijerom u kinu Kaptol Boutique Cinema cjelovečernjim animiranim filmom “Hofmaniada”. Posebnost navedene premijere je ta što će dio ulaznica biti u slobodnoj prodaji tako da zaljubljenici u animaciju mogu pogledati ovo zanimljivo ostvarenje.

Gledatelji će moći vidjeti klasične crtiće u lutkarskoj tehnici kao što su ‘Krokodil Gena’, ‘Avanture Peđe i vuka’ i brojna druga vrijedna ostvarenja. FOTO: PR Ruski dom u Zagrebu

“Program festivala uključuje najbolje epizode novih animiranih serija filmskog studija Soyuzmultfilm, izvedenih u raznim tehnikama animacije“, rekao je programski direktor festivala Pavel Shvedov te naglasio da će gledateljima biti predstavljen full-length animirani film u tehnici lutka-slika “Hofmaniada”, redatelja Stanislava Sokolova: “Proces rada na tom filmu trajao je punih 17 godina, a pri izradi filma stvoreno je više od stotinu jedinstvenih lutki i na desetke raznih obrtničkih ukrasa. Prikazivanje ‘Hoffmaniade’ započelo je na velikom platnu krajem 2018. i postao je pravi filmski događaj ne samo u domaćoj, već i u svjetskoj lutkarskoj animaciji.“

Ugodno iznenađenje za goste festivalskih događanja bit će posebna projekcija u subotu, 30. listopada, na 55. obljetnicu pojave književnog prototipa Čeburaške, najpoznatijeg ruskog animiranog lika.

Njemu u čast bit će organizirane posebne projekcije klasičnih crtića u lutkarskoj tehnici, u režiji Romana Kačanova, kao što su “Krokodil Gena”, “Čeburaška”, “Kapoklyak” i “Čeburaška ide u školu”. Posebnom projekcijom u kinu Kaptol Boutique Cinema, za koju će također biti dio ulaznica u slobodnoj prodaji, Čeburaška će proslavit svoj rođendan u društvu djece, uključujući i djecu iz doma u Nazorovoj, te pobjednike natječaja za crtanje “Karusel Cartoon” koji organizira Ruska kuća u Zagrebu. Također, djeca će sudjelovati u zabavnom kvizu, gasiti svjećice na rođendanskoj torti i, naravno, kušati specijalnu Čeburaška tortu. Najmlađe posjetitelje očekuju razna iznenađenja i, naravno, pokloni. Ulaznice za ove spektakle u prodaji su na webu kaptolcinema.hr i blagajnama kina Kaptol Boutique Cinema. Zahvalu u realizaciji cijelog projekta festivala, za svesrdnu pomoć, treba uputiti Zdravki Zlodi, koja je svojim znanjem i prijevodima približila rusku riječ hrvatskim ljubiteljima animiranog filma.

Ravnatelj Rossotrudničestva, vladine agencije Ruske Federacije, Jevgenij Primakov. FOTO: PR Ruski dom u Zagrebu

“Animacija ujedinjuje, a to je vrlo važan aspekt interkulturalnog dijaloga“, istaknula je producentica Festivala crtića i kolumnistica Ruskih novina Susanna Alperina, koja će i prisustvovatu službenom otvaranju Festivala. „Uvjereni smo da će održavanje Festivala pomoći u daljnjem razvoju i razumijevanju ruske kulture, posebno filmske kulture i animacije. Održavanje ovakvih festivala je odlična praksa i nadam se da će se nastaviti u mnogim dijelovima svijeta“, zaključila je Alperina.

Važnost održavanja Festivala naglasila je i predstavnica Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Elena Pogorelova, koja je ujedno i organizatorica Festivala: “Ovo je velika prilika za male gledatelje, i ne samo one male, već za sve ljubitelje animacije da svi zajedno uživamo u fantastičnim crtićima i sjajno se zabavimo. U doba sveprisutnog tehnološko-informatičkog booma djeca bi trebala živjeti u svijetu igračaka i toplom, sretnom obiteljskom okruženju. Prilikom organiziranja ovog Festivala naša ideja vodilja bila je sretno i veselo odrastanje za svu djecu sa svim svojim jednostavnim radostima.”

‘Animacija ujedinjuje’, poručuje Susanna Alperina, producentica Festivala i kolumnistica. FOTO: PR Ruski dom u Zagrebu

Treći dan festivala, 31. listopada, bit će u znaku novih serija-projekata Soyuzmultfilma. Gledatelji će moći vidjeti crtiće za klince i one srednje školske dobi kao što su: „Zebra u kutiji“, „Narančasta krava“ „Izbirljivi miš“, „Tajne doline meda“, „Avanture Peđe i vuka“ i još puno toga.

Ravnatelj Savezne agencije Ruske Federacije Rossotrudničestvo Jevgenij Primakov s neskrivenim zadovoljstvom je podržao ideju Festivala ruskih crtića u Zagrebu i Puli. Njegova želja je da Festival postane tradicionalno kulturno događanje u Hrvatskoj. “U Hrvatskoj je vrlo poznata i priznata škola crtića, te razumijem interes kino gledatelja za rusku animaciju. U našoj zemlji ovaj žanr ima bogatu povijest, o čemu svjedoče mnoge generacije koje su odrastale uz sovjetske crtiće, i to ne samo u Rusiji i zemljama bivšeg SSSR-a. Kvaliteta crtanja, odabir likova i sama izrada uvijek su bili na najvišoj profesionalnoj razini. A sada, nakon teškog razdoblja, ruska animacija ponovno postaje konkurentna na svjetskoj razini. Ruski crtići su događaj za cijelu obitelj. Oni su visoko cijenjeni u različitim zemljama budući da gledatelji prepoznaju mentalitet i sposobnost izazivanja empatije svih kod animiranih likova. Siguran sam da će profesionalni kontakti između ruskih i hrvatskih zajednica animatora biti ne samo korisni, već će doprinijeti nastanku novog kvalitetnog proizvoda”, zaključio je ravnatelj Savezne agencije Ruske Federacije Rossotrudničestvo.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]