Međunarodni fotografski festival Rovinj Photodays raspisao je natječaj za svoje dvanaesto izdanje, čija se završnica održava od 3. do 5. svibnja, no ove godine s novim pravilima kojima se nastoji unaprijediti kvaliteta i koncept samog festivala.

“U cilju podizanja kvalitete te optimiziranja cjelokupnog koncepta festivala, uvodimo promjene u natječajnom procesu, sustavu nagrađivanja te na koncu i samom programu festivala. Želja nam je napredovati, kvantitetu u što većoj mjeri pretvoriti u kvalitetu te pružiti dodatnu potporu kroz novčanu nagradu za dobitnika Grand Prixa”, izvijestili su u ponedjeljak organizatori.

Promjene su ocijenili nužnima s obzirom na to da je svake godine festival obarao vlastite rekorde u broju prijava i broju prijavljenih država – prošle godine pristiglo je 12.000 fotografija iz 47 zemlje, a dodatnu odgovornost daje i činjenica da svi nominirani radovi završne izložbe finalista odlaze u stalni fundus Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Na natječaj se prijavljuju fotografije ili serije fotografija nastale u zadnje dvije godine, jedna prijava može biti jedna fotografija ili serija fotografija uz istu temu te se prilaže kraća biografija i izjava o radu, za sudjelovanje se plaća kotizacija (110 kuna) koja pokriva ukupno tri prijave.

Sudionici imaju pravo prijaviti fotografije u sedam kategorija: Arhitektura, Dokumentarna, Moda, Pejzaž, Akt/Tijelo, Portret i Umjetnički koncept.

Najboljim  autorima svake kategorije pripada statua “Kadar” te plaćeni boravak u Rovinju za vrijeme festivala, dok se za osvojeno drugo i treće mjesto svake od kategorija autorima dodjeljuje pisano priznanje.

Radovi svih finalista, po tri iz svake kategorije, uz pripadajući katalog bit će izloženi i na velikoj izložbi finalista u Rovinju tijekom svibnja 2019. godine, a u jesenskom terminu izložba seli u Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu, koji je i partner Rovinj Photodays festivala. Odabrani radovi finalista ući će (u dogovoru s autorima) u fundus Muzeja za umjetnost i obrt.

Dobitnik Grand Prixa osvaja dvije tisuće eura, nagradu sponzora Epson, samostalnu izložbu s katalogom u Rovinju za vrijeme trajanja Festivala u 2020. godini te vikend boravak u Rovinju u terminu po dogovoru.

Natječaj se provodi od 3. prosinca do 31. siječnja, a žiriranje od 10. veljače do 1. ožujka.

Ukida se dvostupanjska selekcija i uvodi šesteročlani žiri, u kojem će se svake godine izmjenjivati vodeći fotografi, kustosi i teoretičari, prvenstveno iz regije.

Ove godine u Ocjenjivačkom sudu su Hrvoje Slovenc (predsjednik), fotograf iz New Yorka, hrvatska fotografkinja Bruna Kazinoti,  Ana Frangovska iz Nacionalne galerije Makedonije, Una Popović iz Salona Muzeja suvremene umjetnosti, Beograd, Iva Prosoli iz zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt, slovenski fotograf Matic Zorman.

Žiri odabire finaliste natječaja, odnosno prva tri mjesta u svakoj kategoriji i među njima dobitnika Grand Prixa, odnosno ukupnog pobjednika natječaja.

Izložba finalista i objava Grand Prixa održat će se na festivalu Rovinj Photodays, prvi vikend u svibnju, te ostati otvorena mjesec dana.

Komentiraj