Na američkom Festivalu kukuruza nudi se i sladoled od žutih zrna

Autor:

Pixabay

Festival kukuruza u američkoj državi Illinois održava se u kasno ljeto. Ove godine, iako uz pridržavanje preporučenih mjera zaštite od koronavirusa, neće manjkati zabavnih aktivnosti, a glavna tema gastro programa je kukuruz. Lokalno stanovništvo, njihovi prijatelji i gosti su čak pripremili sladoled od ove tradicionalne biljke.

Kukuruz je bio omiljena biljka kod drevnih naroda južne Amerike, koji su još u davna vremena od njegova uzgoja imali brojne koristi. Osvajači su biljku donijeli u Europu i druge dijelove svijeta pa se danas od svih dijelova kukuruza proizvodi više stotina različitih prerađevina.

Prehrambena, farmaceutska i kozmetička industrija ne mogu bez ove biljke, a tu su i razne druge namjene: za pripremu napitaka ili proizvodnju u  tekstilnoj i kemijskoj industriji. Zrno je osnovna sirovina u pripravljanju stočne hrane, ulje je još uvijek omiljeno diljem svijeta.

Konzumacijom zrna kukuruza u organizam se unose brojni antioksidansi, a dijetalna vlakna reguliraju razinu kolesterola i smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.