OC FESTIVAL

Festival mladih klasičara u vrtovima paških maslina

OLIVE CLASSIC FESTIVAL

Festival klasične glazbe Olive Classic Festival održat će se od 11. do 13. kolovoza u tisućljetnim Vrtovima lunjskih maslina, području od posebnog značaja i ponosa Luna, grada Novalje i otoka Paga. Partner festivala je Međunarodna glazbena akademija iz Kneževine Lihtenštajn koja stipendira mlade glazbenike svijeta, pobjednike nacionalnih i međunarodnih natjecanja, a jedan od stipendista te akademije bio je i Luka Šulić iz slavnog dvojca 2 Cellos. Idejni začetnik i pokretač Olive Classic Festivala je Dražen Domjanić, rođeni Čakovčanin koji posljednjih 30 godina živi i radi u Kneževini Lihtenštajn, gdje je i osnovao Međunarodnu glazbenu akademiju koja stipendira mlade glazbenike, pobjednike nacionalnih i međunarodnih natjecanja.

„Osim što smo organizatori, mi smo ujedno i sponzori festivala, a kroz ovaj projekt planiramo povezati visoku umjetnost, gastronomiju i turizam te privući eminentne glazbenike iz cijeloga svijeta te vjerujemo da će publika to prepoznati. Već sljedeće godine festival na Pagu trajat će sedam dana“, rekao je Dražen Domjanić. Umjetnička direktorica festivala Olive Classic mlada je hrvatska 20-godišnja violinistica Sara Domjanić, predstavnica Hrvatske na natjecanju European Young Musicians 2014. godine u Kölnu, koja je do sada nastupala s najvećim svjetskim orkestrima. Kao umjetnička direktorica, na ovogodišnji festival Olive Classic pozvala je više renomiranih umjetnika, a rezidentni umjetnici bit će hrvatski gitarist Petrit Çeku i mlada čelistica Marie Spaemann. Ideja je da rezidentni umjetnici sviraju tijekom svih festivalskih dana, u komornom i solističkom smislu.

Sudionici Festivala bit će i Tetiana Lutsyk, mlada ukrajinska violinistica koja je obrazovanje stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Isidora Timotijević, mlada violinistica koja se školuje u Salzburgu, Duo Aliada iz Austrije, Bogdan Laketić na harmonici i Michal Knot na saksofonu, a svi oni već imaju bogatu međunarodnu karijeru. Svake godine zadnji dan Festivala bit će posvećen određenom europskom gradu, a ove godine to je Zagreb. Tim povodom pozvani su Zagrebački solisti, a izvodit će djela Piazzolle („Četiri godišnja doba“), Boccherinija, Vivaldija i Sorkočevića. Lunjske maslinike na Pagu, gdje će se festival održati, godišnje posjeti oko 35 tisuća turista, a na toj lokaciji već su održavani koncerti klasične glazbe. Olive Classic Festival podržali su Turistička zajednica i Grad Novalja na čelu s gradonačelnikom Antom Dabom koji vjeruje da će nastupi mladih, uspješnih kreativaca i glazbenika u drevnim Lunjskim maslinicima privući veliki broj međunarodnih gostiju, a želja je organizatora i domaćina da festival postane tradicionalan i još jedan brand u turističkoj ponudi otoka Paga. Inicijator Festivala Dražen Domjanić u Varaždinu je završio srednju glazbenu školu te obrazovanje nastavio na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Tijekom studija radio je kao nastavnik klavira u srednjoj baletskoj školi te korepetitor u Baletu Hrvatskog narodnog kazališta. Studij klavira završio je na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, a postdiplomski studij na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, gdje je i radio kao profesor klavira u Srednjoj glazbenoj školi. Od 1988. do 1993. godine živio je i radio kao slobodni umjetnik u Švicarskoj, profesor klavira u austrijskom Feldkirchu i u Vaduzu u Lihtenštajnu te kao korepetitor na međunarodnim majstorskim tečajevima. Od 1990. godine živi s obitelji u Lihtenštajnu.

Bio je osnivač je i direktor glazbene izdavačke kuće DOWANI International, predstavnik Republike Hrvatske u Zajednici glazbenih škola i savjetnik hrvatskog veleposlanika u Švicarskoj. Danas je umjetnički direktor dobrotvorne zaklade “Musik & Jugend” u Lihtenštajnu, osnivač i direktor Glazbene akademije te osnivač i umjetnički direktor festivala Next Generation. Direktor je Simfonijskog orkestra Lihtenštajn te osnivač i umjetnički voditelj festivala u Austriji, Švicarskoj i Lihtenštajnu. Početkom ove godine austrijska veleposlanica u Kneževini Lihtenštajn Marie Rotheiser-Scott uručila je Domjaniću visoko državno odličje za rad i ulaganje u glazbu, kulturu i mlade u Republici Austriji.

Komentiraj

Source:Senad Pašić