Festival Lit link u Zagrebu, Rijeci i Puli s domaćim i francuskim autorima

HINA/Zvonimir KUHTIĆ

Književni festival Lit Link/Književna karika, čije se treće izdanje ove godine održava u Zagrebu, Puli i Rijeci, u naredna će tri dana u klubovima i atraktivnim prostorima triju hrvatskih gradova publici predstaviti 19 hrvatskih suvremenih autora, pisaca mlađe i srednje generacije, te goste iz Francuske – književnike i izdavače koji ove godine sudjeluju u sklopu festivala francuske kulture u Hrvatskoj Rendez-Vous.

Ovogodišnji LitLink festival će, kao i oni ranijih godina, imati dvije misije. Jedna je upoznavanje domaće publike s književnim autorima, dijelom afirmiranima, ali puno više s mladima i manje poznatim piscima. Druga je vrlo bitna, “B strana” cijelog događaja – povezivanja naših autora s urednicima inozemnih izdavačkih kuća i pružanje mogućnosti da se njihova suradnja nastavi i nakon festivala, da neki od autora dobiju mogućnost prevođenja i objavljivanja svog djela u inozemstvu, kazao je u četvrtak na konferenciji za novinare umjetnički direktor festivala Robert Perišić.

Uvodni dio LitLinka, kao pretprogram, počeo je sinoć u zagrebačkom klubu Močvara predstavljanjem domaćih pisaca rođenih nakon 1980. godine.

Nastavlja se danas u Puli gdje će publici čitati ulomke iz svojih djela čitati francuski pisac David Fauquemberg, uz glazbenu pratnju flamenco gitarista Samuela Rouesnela – Samuelita te domaći autori Nenad Popović, Albena Dimitrova, Amir Alagić i drugi.

Drugi dan festivala održava se u Rijeci, 28. kolovoza, u Astronomskom centru Rijeka. Čitat će razni domaći autori, te gosti iz Francuske, predviđen je razgovor s gostujućim urednicima, kao i “Američko čitanje hrvatskih klasika” (Marinković, Krleža, Kamov).

Zadnji dan, 29. kolovoza, festival se vraća u Zagreb, u kafić “U dvorištu”, gdje će se također čitati domaći i inozemni pisci, kao i razgovarati s gostujućim urednicima izdavačkih kuća.

Za vrijeme čitanja ulomaka iz djela francuskih autora, odabranih presjeka koji najbolje oslikavaju njihov opus, domaćoj će publici na zidu biti ponuđen prijevod.

 

  • Domaći autori koji će se predstaviti publici i inozemnim izdavačima su, među ostalim, Damir Karakaš, Marko Pogačar, Vedrana Rudan, Dražen Katunarić, Zoran Ferića, Asja Bakić, Iva Hlavač, Davor Ivanković i drugi. Ulomke svojih djela čitat će nekoliko francuskih pisaca; Albena Dimitrova, Dominique Fabre, David Fauquemberg i Armand Gauz, a kao gosti festivala stigli su urednici Dominique Bordes, Emanuelle Collas, Marion Duvert, Evelyne Lagrange i Benolt Virolt.

 

Lit Link/Književnu kariku organizira Hrvatsko društvo pisaca u kojemu ističu da su dosadašnji festivali postigli svoj cilj – plasiranje hrvatske književnosti u svijet jer su nakon proteklih festivala, na kojima su gostovali urednici iz SAD-a, Velike Britanije i Kanade, nekima od domaćih autora djela objavljena u inozemstvu.

Hrvatska izbornica Randez-Vous festivala Alemka Lisinski istaknula je na konferenciji za novinare kako Rendez-Vous i Lit Link festival odražavaju istu ideju, a to je ne samo predstavljanje i prikazivanje formalne kulture i dovođenje nekih novih, možda manje poznatih imena publici već i povezivanje profesionalca iz pojedinih domena i razvijanje odnosa koji u budućnosti mogu rezultirati novom suradnjom i zanimljivim projektima.

Gosti iz Francuske, pisci i urednici izrazili su svoje zadovoljstvo pozivom na festival, dodajući kako su zainteresirani za upoznavanje naše književne scene, otkrivanje novih krajolika kao i za uspostavljanje kontakata i mogućnosti nove suradnje.

Komentiraj