Festival ledenih skulptura u Harbinu privremeno je zatvoren, ali i dalje je velika atrakcija

Unsplash/Erica Li

Tradicionalni festival ledenih skulptura u kineskom gradu Harbinu i dalje plijeni pažnju javnosti i medija iako je zatvoren za posjetitelje. ‘Svijet leda i snijega’ je bio otvoren za određen broj posjetitelja krajem prosinca prošle godine, no od 19. siječnja zbog novih odredbi povezanih uz pandemiju kronavirusa nema više obilazaka.

Glavna tema za već iskusne umjetnike je bilo formiranje kopija poznatih građevina iz 17 svjetskih zemalja i regija. Među njima se ističu najstarije grčko kazalište – Dionizovo  kazalište, Crkva svetog Petra u Latviji, Viru vrata glavnog estonskog grada Tallinna, koji se nalazi na UNESCO-vom Popis mjesta svjetske baštine, pravoslavna crkva Svih svetih iz ruskog grada Ekaterinburga…

Otkriveno je kako su kineske službene vlasti snimile ‘znamenite’ građevine u velikom ledenom parku te je 17 video uradaka poslano ambasadorima tih zemalja, kao simbolični znak prijateljstva i povezanosti. Harbin je i ove godine velika atrakcija, nedavno su ledene skulpture osvjetljene pa i noćni prizor oduzima dah.

Komentiraj