FESTIVAL Drevni recepti i viteški spektakl uz renesansne note i pivo od koprive

Autor:

FOTO: PROMO

Ljubitelji povijesti, kulture i gastronomije doći će i ovoga kolovoza u podravsku prijestolnicu Koprivnicu na Renesansni festival, najveću povijesnu manifestaciju u Hrvatskoj, gdje će se uprizoriti viteške bitke, uz originalne starinske specijalitete od divljači i koprive

U srcu Podravine odnosno podravskoj prijestolnici Koprivnici, svake godine kroz posljednja dva desetljeća održava se veličanstveni povijesni spektakl – Renesansni festival. Prije koju godinu od Hrvatske turističke zajednice proglašen Najboljom turističkom manifestacijom Hrvatske, veoma brzo se svojom jedinstvenošću i originalnošću uvukao pod kožu brojnim posjetiteljima iz svih dijelova svijeta. Ove će godine u kolovozu turisti sa svih sedam kontinenata ponovno doći u Koprivnicu jer ovaj događaj, koji okuplja ljubitelje povijesti, kulture i gastronomije, pruža posjetiteljima jedinstvenu priliku da se vrate u prošlost i dožive život kasnog srednjeg vijeka.

Dolazak na Renesansni festival – najveću povijesnu manifestaciju u Hrvatskoj je poput ulaska u vremenski stroj. U to se svake godine uvjeri nekoliko desetaka tisuća ljudi koji, kroz Oružanu i visoke drvene palisade te uz kostimirane sudionike koji s osmijehom pozdravljaju posjetitelje, uđu u davno zaboravljeni svijet kojim odzvanjaju zvuci srednjovjekovne glazbe, miris pečenih delicija spremljenih po drevnim receptima i žamor veselih ljudi.

Nevjerojatnu atmosferu čini i jedinstvena atrakcija ovog velikog sajma – putujući trgovci te brojni obrtnici čiji štandovi sa srednjovjekovnim rukotvorinama, odjevnim predmetima i suvenirima oduševljavaju posjetitelje koji rado ističu autentičnost prikazanih predmeta – od ručno izrađenih noževa i mačeva, do prekrasno tkanih haljina i plašteva. Svaki komad priča svoju priču i svjedok je vremena koje je davno prošlo.

Uz mesna jela od kopuna, fazana, prepelice, vepra i ostale divljači, na festivalu se nađu i raznovrsne kaše, puževi, žablji kraci, ribe na rašljama, ali i delicije od koprive. FOTO: PROMO

O hrani da ne pričamo.

Jedan od najočekivanijih dijelova festivala svake godine je gastronomska ponuda. Posjetiteljima savjetujemo da minimalno jedan dan boravka na festivalu posvete cjelodnevnom isprobavanju srednjovjekovnih jela i pića, napravljenih prema stoljećima starim receptima, poput medovine – srednjovjekovnog pića koje se pravi od fermentiranog meda. Pivo od koprive – jedinstveno na svijetu, kojeg na licu mjesta kuhaju ‘fratri’ pravi je užitak, podjednak drevnom vremenu kada su vitezovi i dame uživali u ovom piću na svojim svečanostima, a sve to pije se iz keramičkih i drvenih krigli, specijalno rađenih za ovu priliku.

Mnoga jela spravljena su na licu mjesta i to po izvornim receptima s kraja Srednjeg vijeka. Uz mesna jela od kopuna, fazana, prepelice, vepra, i ostale divljači, nađu se tu i raznovrsne kaše pripremljene na starinski način, puževi, žablji kraci, ribe na rašljama, ali i delicije od koprive, naoko neugledne biljke kojoj Koprivnica duguje svoje ime, a koja je u koprivničko renesansno doba glavni sastojak umaka, njoka, pogača, peciva, koprivnjaka i medenjaka. Ove godine dolazi i ‘srednjovjekovni’ pekar iz Njemačke, ali i domaće snage s mirisnim koprivinim pogačicama i zlevankama će biti zanimljivi.

Program Festivala rezerviran je i za spektakularne viteške igre i turnire pa se na prostranom polju hrabri vitezovi u sjajnim oklopima natječu u raznim disciplinama. FOTO: PROMO, Ivan Brkić, ePodravina.hr

Ono što zasigurno nećete pronaći na festivalu jest plastika te određene namirnice bez kojih danas ne možemo zamisliti moderno kuhanje međutim u vrijeme kasnog srednjeg vijeka u Europi nisu postojale. To su namirnice poput krumpira, rajčice, puretine ili pak kukuruza. Sve to dodatno naglašava autentičnost vremena koju Renesansni festival beskompromisno gradi od samih početaka.

Nakon kruha – igara!

Program festivala rezerviran je i za spektakularne viteške igre i turnire. Na prostranom polju (opkopu), ispred velike pozornice, posjetitelji se okupe kako bi gledali hrabre vitezove u sjajnim oklopima koji se natječu u raznim disciplinama. Prikaz borbi s mačevima i kopljima publiku ostavljaju bez daha. Svake godine oko 1300 kostimiranih izvođača koji dolaze iz raznih dijelova Europe, među kojima su dvorski norci, žongleri i glazbenici, dodatno upotpunjuju atmosferu, a s obzirom na glavnu ovogodišnju temu – lakrdijaštvo, ovogodišnji festival bit će jako zabavan, posebice najmlađim posjetiteljima.

Dani provedeni na Renesansnom festivalu pravo su putovanje kroz vrijeme, ispunjeni nezaboravnim doživljajima i otkrićima. FOTO: PROMO

Ogroman prostor bedema za vrijeme trajanja festivala prekriven je srednjovjekovnim šatorima, logorima, opsadnim spravama i kulama, ogromnim labirintom, a naročito je impresivan noćni napad na grad koji je obasjan stotinama baklji, žaračima i mjesečinom ukoliko su vitezovi noć prije ‘vedrili’. Za dobar srednjovjekovni štimung zaslužni su glazbeni medieval sastavi koji na svojim izvornim instrumentima sviraju renesansne note, za razliku od drugih manifestacija u Hrvatskoj koje svoj program temelje na ‘lakim’ notama.

Dani provedeni na Renesansnom festivalu, kako za posjetitelje tako i za sudionike, pravo su putovanje kroz vrijeme, ispunjeni nezaboravnim doživljajima i otkrićima. Ovaj događaj nije samo veliki festival, već prava proslava povijesti, kulture i tradicije, koja nas podsjeća na bogatstvo i raznolikost našeg nasljeđa, sve to na mjestu koprivničkih bedema odnosno nekadašnje renesansne protuturske utvrde.

Za sve ljubitelje povijesti, gastronomije i zabave, Renesansni festival je događaj koji se ne smije propustiti. Svake godine nudi nešto novo i uzbudljivo, vraćajući nas u vrijeme kada su vitezovi, dame, i dvorci bili dio svakodnevnog života.

Naročito je impresivan noćni napad na grad koji je obasjan stotinama baklji i žarača, a i mjesečinom ako su vitezovi noć prije ‘vedrili’. FOTO: Ivan Brkić, ePodravina.hr

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.