Ljubitelji glazbe i filma moći će u sklopu Festivala dokumentarnog rock filma DORF od 10. do 14. kolovoza u Ozlju pogledati projekcije filmova, promocije knjiga, te izložbu stripova i ilustracija, priopćili su u četvrtak iz Hrvatskog filmskog saveza (HFS).

Izložba stripova i ilustracija Dubravka Matakovića i Krešimira Zimonića organizirana je u okviru projekta EDIT-Comics. Radi se o 20 strip tabli sa radovima koje su ova dva velikana hrvatskog stripa napravili za osnovnoškolske uzraste, objavljivali u Modroj lasti, Smibu, OK-u i drugdje. Nakon otvaranja bit će prikazane dvije epizode o autorima, iz dokumentarnog serijala “Strip u Hrvatskoj”, nedavno prikazanog na HRT-u. Izložbu će otvoriti Krešimir Zimonić.

Svaki dan s početkom u 21 sat na terasi dvorca u Starom gradu održat će se projekcije šest dokumentarnih glazbenih filmova, te promocija knjige “Srce od zlata” autora Miše Hrnjaka. Mišo Hrnjak je legendarni basist Azre, svirao je na prvih pet albuma i poslije imao zanimljiv životni put. Nakon više godina izbivanja, vratio se albumom koji je 2010. snimio sa Borisom Leinerom, a nedavno je objavljena autobiografska knjiga koja otkriva mnoge nepoznate detalje iz uzbudljive karijere tog glazbenika.

Knjigu će predstaviti autor u društvu sa Krešimirom Blaževićem, urednikom portala Muzika.hr i vlasnikom glazbene knjižare Rockmark, te Tonijem Šarićem, umjetničkim direktorom i osnivačem festivala DORF.

 

  • Prije i nakon projekcija filmova, glazbu će birati gosti i autori filmova, a posjetitelji će sve dane na Rockmark štandu moći nabaviti popularne knjige o filmu i glazbi.

 

 

U sklopu festivala bit će prikazan film “Sudar u dvorcu” Arsena Oremovića o snimanju albuma Mateja Meštrovića i ansambla Sudar Percussion u dvorcu Sv. Križ Začretje. Dok snimaju album u dvorcu, Matej i bend svojom razigranom i začudnom glazbom stvaraju prikladan soundtrack za neobičnu priču vlasnice raskošnog dvorca. Priča je to o glazbi, ali i o apsurdima i zanemarivanju kulturne baštine, o pogrešnim osobnim odlukama, ističe se na stranicama HFS-a. Film je dobitnik posebnog priznanja žirija na DORF 2015.

“Kad muzičari šokiraju” redatelja Dubravka Jagatić dinamičan je kolaž od 14 priloga u maniri inozemnih glazbenih TV stanica (VH1), s prikazom 14 najneobičnijih autora i njihovih provokativnih poteza kojima su šokirali javnost (od Satana Panonskog preko Siniše Vuce i Dine Dvornika ili Zabranjenog Pušenja pa do LET 3).

Film “Živim u barakama” Željke Kovačević govori o proboju na scenu skupine Euro black nation, prvog romskog hip-hop banda u Hrvatskoj. Dvojica mladih Roma, Dario i Nedeljko kroz glazbu i tekstove uvode gledatelje u svoj unutarnji svijet i priču o odrastanju i životu u romskom naselju «Barake». Oni su mladi i kritični ljudi koji propituju svijet u kojem žive, a tekstovi njihovih pjesama nisu rezultat socijalne osviještenosti već duboke unutarnje tuge.

Polusatna priča Ljiljane Šišmanović “The Cinkuši” priča je o glazbenoj družini Cinkuši, osebujnom bendu “world-music rockera koji sviraju etno-folk-rock na kajkavskom.

Mladi dvojac Filip Meštrović i Marinko Marinkić pratili su vinkovačko-novsku indie pop/punk rock trojku Punčke i dobili zanimljiv istoimeni kratki film o jedinom vinkovačkom ženskom bandu.

Na radost svih ljubitelja Bijelog Dugmeta, na festivalu će biti prikazan film “Izgubljeno dugme” o legendarnom bubnjaru Ipi Ivandiću, skupine redatelja – Renata Tonkovića, Marija Vukadina i Roberta Bubala.

Prije i nakon projekcija filmova, glazbu će birati gosti i autori filmova, a posjetitelji će sve dane na Rockmark štandu moći nabaviti popularne knjige o filmu i glazbi.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Komentiraj