BeerYard

Festival BeerYard spaja glazbu, craft pivo i street food

Drugi jednodnevni festival BeerYard koji spaja tri nezavisne scene, craft pivovare, street food i glazbu održat će se 2. rujna u velikom dvorištu Močvare. Potaknuti sjajnim prošlogodišnjim komentarima posjetitelja i pivara, ove godine organizatori dovode strane pivovare i veći broj domaćih, street food prodavače i odlične, široj publici relativno nepoznate, nezavisne bendove različitih glazbenih žanrova.

Hrvatsku i dalje trese craft groznica jer se broj ljubitelja craft piva povećava, a ponuda domaćih craftova je sve obilnija. Ista stvar se događa i u susjednim zemljama, što je poticaj craft pokretu na ovim prostorima.

Najveća novost ove godine je gostovanja stranih pivovara. Iz Španjolske će gostovati četiri pivovare, dok je peta pivovara iz Estonije, a svi predstavnici stranih pivovara bit će na festivalu, sudjelovati u panelima i odgovarati na pitanja posjetitelja. Na festivalu će sudjelovati 21 domaća pivovara pa ove godine posjetitelje očekuje preko 25 craft pivovara.

I ove godine, uz craft pivovare, predstavit će se i craft pubovi Craft Room, Hop In Craft Beer Bar i ALL IN koji će točiti piva koja se još nisu pila u Hrvatskoj.

Prošle godine na festivalu su bila predstavljena tri edukacijska panela, a tako će biti i ove godine. U 14 sati će početi panel na temu ”Španjolska pivska scena”, na kojem će sudjelovati sve gostujuće pivovare iz Španjolske, a moderator će biti Marko Ožegović s pivskog portala Pivarium. U 16 sati je panel s glavnom temom ”Crowdfundinga pivovare”, u kojem će glavnu riječ imati Pyry Hurula, direktor i suvlasnik pivovare Sori brewing koja je 2013. prikupila oko 500.000 eura pomoću crowdfunding kampanje bazirane na prodaji udjela u poduzeću. Panel će moderirati Domagoj Jakopović Ribafish. Na zadnjem panelu, u 18 sati, craft pivari će predstaviti nacrt za osnivanje udruge malih nezavisnih pivovara.

Hranu će ove godine ponuditi tri street food objekta, American bar dollar iz Varaždina, Rocket burger iz Zagreb i Bistro Franz iz Bjelovara.

Glazbeni dio festivala čine četiri domaća benda, a svirka počinje od 19 sati. Nastupit će Dno, ThroaTTwisteR, Pičke vrište i Cojones.

ThroaTTwisteR

ThroaTTwisteR je hardcore metal band osnovan 2007. u Zagrebu. Tijekom 10 godina doživjeli su niz promjena, od stilskog i glazbenog smisla pa sve do članova benda. Glazba koju rade uvijek je bila plod osobnih interesa koje su razvijali prateći i slušajući uzore i kolege glazbenike, te je tako evoluirala s njima. Ona se danas stilski proteže od hardcore metala, preko deathcorea, pa sve do Downtempo Beatdowna, vječno obložena masnim slojem groovea.

ThroatTTwister su prvo desetljeće obilježili albumom “Cold Images”, EP-om “Humanity”, video singlom “It`s Your Funeral” te nedavno, u digitalnom obliku, objavljenim EP-om „X Years of Misery“

ThroaTTwisteR

dno

Iz zagrebačke magle pomalja se nešto novo, nešto mračno, nešto što unosi nemir, nespokoj. Družina koju krasi mladenačka energija usprkos poodmaklim, Metuzalemovim godinama i bogatom iskustvu, družina čiji dolazak najavljuje melodija koja se probija kroz slojeve buke, družina koja će poljuljati temelje vašeg svijeta i razoriti vašu zonu ugode, a ako im dopustite, možda vas odvedu i korak dalje. Dalje, ili preciznije rečeno dublje. Sve do dna, do guste i memljive kaljuže grijeha koja će vam obuhvatiti stopala i onemogućiti bijeg.

Pičke Vrište

Pičke Vrište drže se na okupu od 2011. godine., totalno različitih ukusa u glazbi, ali vrlo sličnih ukusa u neki drugim stvarima. Krajem 10. mjeseca 2014. izbacli su prvi album “Nedovršena priča” kojem je prethodio demo. Strast, emocija i entuzijazam čine okosnicu i temelje na kojima bend djeluje kroz ovih šest godina. Bend je trenutno u fazi produkcije novog albuma koji bi trebao ugledati svjetlo dana na jesen 2017.

Cojones

Ova glasna stoner rock četvorka osnovana je 2006. u Zagrebu, a već krajem sljedeće godine objavili su split album s grupom Umor “Cojones & Umor Split LP”, nakon čega su se zaputili na prvu europsku turneju. Prvo samostalno izdanje, “Sunrise”, izašlo je 2009. godine kojim bend njeguje DIY pristup, a uslijedila je još jedna europska turneja promocije s Umorom. U narednim godinama Cojones su svirali po skoro cijeloj Europi, nakon čega je došao na red drugi album imena “Bend To Transcend” 2012. Nakon prijeđenih kilometara i odsviranih koncerata te izuzetan ugled na regionalnoj underground rock sceni, 2013. godinu obilježilo je još jedno izdanje, a riječ je o live albumu “Black Night” snimanom u Jeni u Njemačkoj. Treći album “Resonate” najavljen je singlom Rocker izašao je u jesen 2013. godine. Album „Resonate“ izašao 2016. godine, sniman je u Pleasantville studiju kod Pavla Miholjevića i Jure Ferine, poznatima po suradnji s producentom Daveom Fridmannom. Za vizualni identitet pobrinuli su se Andro Giunio i Stipan Tadić, a ovog puta za izdanje se pobrinula nezavisna etiketa PDV records. Početkom 2017. godine uz pozitivne kritike novog albuma izlazi i drugi single za koji je zaslužan Radislav Jovanov Gonzo. Ukratko, Cojones su bend koje će vas preplaviti energijom i pri tom odvesti u neki drugi, bolji svijet.

Cojones

Komentiraj