Festival aMORE se održava u Poreču i Puli

Festival aMORE

aMORE je prvi festival koji se bavi “pitanjima mora”, događanje spaja umjetnost, kulturu, znanost, nove tehnologije. Festival želi ukazati na važnost mora i oceana koji su pod sve većim utjecajem klimatskih promjena, prekomjernog izlova ribe, kemijskih zagađenja, plastičnog otpada.

“Kao zemlja koja ovisi o moru, tj. turizmu, trebali bismo puno više brinuti o moru, a da bismo o njemu brinuli prvo ga moramo upoznati. Festivalom želimo potaknuti na otkrivanje mora iz različitih perspektiva i kroz različite discipline. Želimo potaknuti građane da se pobrinu za okoliš o kojem ovise, da preispitaju svoje navike, traže od donositelja odluka promjene. Želja nam je da svi zajedno postanemo aktivni čuvari mora i oceana. Djelovati trebamo na svim razinama. Osvještavati, upoznavati, mijenjati. Možda, ponovno zavoljeti“, rekla je Petra Počanić, voditeljica festivala.

Ovogodišnji aMORE odvija se u dva grada, u Poreču od 4. do 26. svibnja i Puli od 27. kolovoza do 22. rujna uz vrlo zanimljivi program u tri glavne skupine aktivnosti: aMORE KINO, aMORE ART i aMORE EDU.

“Iako s aktivnostima počinjemo već u subotu, eko akcijom čišćenja podmorja s ronilačkim centrom Zeus Faber iz Lanterne te radionicom izrade papirnatih mikroskopa i istraživanja nevidljivog svijeta Jadrana u suradnji s Centrom za invazivne vrste Poreč, službeno otvorenje zakazano je za utorak 7. svibnja, otvorenjenm izložbe MARE CORTO u Galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine” rekla je Počanić.

Mare Corto projekt je novinara Mattea Tacconija i fotografa Ignazia Marie Coccie. Radi se o knjizi i fotografskoj izložbi nastalim na putovanju koje je trajalo dvije godine, duž hrvatske i talijanske obale Jadranskog mora. Prikazuje što sve karakterizira “naše more”, sve sličnosti i različitosti te mu autori, kako sami kažu, “žele vratiti dostojanstvo, jer iz nekog misterioznog razloga, ono ne nalazi mjesto među kronikama važnih mora”.

Osim spomenute radionice, u sklopu aMORE EDU programa održat će se još tri radionice: izrada hidofona s umjetnicom Kat Austen tijekom koje će polaznici sastaviti svoje uređaje za snimanje podvodnih zvukova, ispitati buku porečkog akvatorija te realizirati nevidljivu, ali prisutnu, zvučnu kartu, u suradnji s Ekomuzejom Batana, djeca će se kroz kreativnu radionicu upoznati s tradicijskom gradnjom rovinjske batane, a Anamaraija Prgomet (Zero Waste Croatia) održat će edukativno-praktično predavanje o životu bez otpada u Gradskoj knjižnici Poreč. Posjetitelji će moći tijekom cijelog tjedna saznati više o moru kroz knjige koje je za sve uzraste odabrala Gradska knjižnica Poreč.

U sklopu aMORE KINO programa u porečkom kinu prikazat će se dokumentarni, igrani i animirani filmovi morske tematike. U programu su dva ekološka filma: ‘Plavo’ redateljice Karine Holden (Australija, 2017.) koji svjedoči kritičnom trenutku u kojem je morski svijet na rubu ponora, te će se posebno za učenike osnovnih i srednjih škola prikazati dokumentarni film ‘Plastični ocean’ iz 2016. redatelja Craiga Leesona koji govori o alarmantnom zagađenju mora plastikom. Prikazat će se film ‘Okean’ redateljice Tamare Drakulić (Srbija, 2014.) koji prepričava vrlo intimnu ispovijest o prijateljstvu i odlascima, ‘Lito Vilovito’ hit komedija o dalmatinskim galebovima u “akciji” osvajanja strankinja, u režiji Obrada Gluščevića iz 1964. godine, te ‘Ponyo na litici kraj mora’, magična priča o želji zlatne ribice da postane ljudsko biće, djelo majstora japanske animacije Hayaoa Miyazakija iz 2000. godine.

Porečki dio festivala zatvara se Ploggingom na Porto Bussoli, kombinacijom trčanja i skupljanja otpada u suradnji s porečkim atletskim klubom Maximvus. Organizatori pozivaju sve da se pridruže i potrče za otpadom.

U Puli se program nastavlja u kolovozu s izložbom NOISE AQUARIUM u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre. Noise Aquarium je audio-vizualna instalacija o problemu zagađenja mora bukom kroz utjecaj koji ona ima na čudesne, mikroskopski male organizme kao što je plankton. Noise Aquarium koristi 3-D skenove dobivene posebnim tehnikama znanstvenog predočavanja slika pomoću kojih se plankton može projicirati u veličini kitova. Istovremeno, blizina publike stvara destruktivnu audio-vizualnu buku. Projekt je interdisciplinarna suradnja umjetnice Victorie Vesne (SAD), Alfreda Vendla, Martine Froschl (Austrija), Paula Gelusoa (SAD) te Stephana Handschuha i Thomasa Scwaha (Austrija), a premijerno je predstavljen na Ars Electronici u Linzu 2018. godine, jednom od najznačajnijih svjetskih festivala za novomedijske umjetnosti.

“Jedan od ciljeva Upravnog odjela za turizam Istarske županije razvijanje je održivih oblika turizma pa je senzibilizacija javnosti za probleme koje prijete našem moru, i okolišu uopće, vrlo važna i neophodna kako bismo kao zajednica mogli promišljati o novim oblicima turizma te i dalje uživati u zdravom okolišu” poručila je pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije, Nada Prodan Mraković.

Dogradonačelnica Grada Poreča-Parenzo, Nadia Štifanić Dobrilović, izrazila je veliko zadovoljstvo što se Grad Poreč može pohvaliti tako “važnom i jedinstvenom manifestacijom koja svake godine okuplja sve veći broj partnera te se širi i izvan okvira grada”.

Projekt su financijski podržali UO za kulturu Istarske županije, Austrijski kulturni forum te Turistička zajednica Općine Tar-Vabriga. Dizajn promotivnih materijala potpisuje Kristina K. Brajković – KKA Studio. Ulaz na sve aktivnosti je slobodan.

Komentiraj